Nytt

Steve Bannon er ute av jobben som spesialrådgiver i Det hvite hus. Ryktene har gått i lang tid. Nå er det skjedd.

Bannon er et viktig symbol for det nye høyre i USA. Han var med å bygge opp Breitbart.com til en suksess. Da Trumps valgkamp sto i stampe, var det Bannon som kom inn som leder og han har fått mye av æren for at Trump klarte å disiplinere seg de siste ukene. Uten denne disiplineringen hadde neppe Trump vunnet.

Bannon er ideologisk. Han er anti-establishment.

Det har skjedd noe med den indre sirkelen i Det hvite hus. Da John Kelly kom inn som stabssjef ble organisasjonen mer strømlinjeformet. Det ble sagt at Kelly stilte som betingelse at det ble innført en kommandolinje: Den skulle selv presidenten innordne seg. Trump har stor respekt for generalene.

En annen faktor er den nasjonale sikkerhetsrådgiveren H.R. McMaster, også han en general. Han skal stå for en mer sentristisk politikk og ønsker å «normalisere» Trump. Det sies også at han ikke liker anti-islamsk retorikk og mener at USA ikke befinner seg i noen krig med islam. Samtidig er han kritisk til Israel. Da Kelly kom inn fikk han større handlingsrom og sparket flere høyreorienterte i Det nasjonale sikkerhetsråd, folk som var sterkt pro-israelske. Alarmen gikk i flere konservative medier.

Bannon ga nylig et intervju til American Prospect der han var meget åpenmunnet. Han sa USA var i en økonomisk krig med Kina, og bare hadde fem-ti år til å få skuta på rett kjøl, hvis ikke ville løpet være kjørt for USA.

Den type strategitenkning for åpen scene er nok ikke populært i det nye Hvite hus. Der skal man innordne seg og følge ordre.

Det er blitt sagt at Trump ikke har råd til å fremmedgjøre det nye høyre hvis han akter å vinne i 2020.

Det gjenstår å se hvor stor omleggingen er. Trump viste denne uken at han fortsett er Trump, både med hensyn til Charlottesville og terroren i Barcelona.