Nytt

Den tidligere CBS-journalisten Sharyl Attkisson har gått til sak mot det amerikanske justisdepartementet fordi en statlig enhet har brutt seg inn på hennes datamaskiner. Da hun fikk medhold i at profesjonelle hadde brutt seg inn, ble plutselig rapporten trukket tilbake, og laptopen kom tilbake med ny harddisk.

Sharyl Attkisson Accuses Obama DOJ of Secretly Swapping Out Her Computer Hard Drive

Saken er spesiell både prinsipielt og politisk: Den ansvarlige er inspector general, ombudet i justisdepartementet, en mann ved navn Michael Horowitz. Det er samme mann som snart skal levere en rapport om Hillary Clinton og FBIs etterforskning av behandlingen av hennes sak.

Trump ble rasende på justisminister Jeff Sessions, som ikke har hatt guts til å utnevne en ny spesialetterforsker som skal granske Demokratene og Russland, dvs. en helt annen collusion, og især misbruket av FISA-domstolen. I stedet har han overlatt jobben til Horowitz. Trump mislikte det sterkt: Horowitz er utnevnt av Obama. Men det som er verre, er at han ikke har makt og myndighet til å tiltale. Heller ikke til å ta ut stevning. De ansvarlige etater kan bare ignorere krav om innsyn og benytte seg av uthalingstaktikk og avledningsmanøvrer, slik de lenge har gjort med komiteene i Kongressen.

Når Kongressen sliter med å få svar, er det ikke rart at en skarve journalist møter veggen.

Men Sharyl Attkisson gir seg ikke. Hun har gått til sak mot Justisdepartementet.

You may recall that Attkisson’s computer was hacked back in 2012 while she was working for CBS and reporting on the Benghazi scandal. CBS News spokeswoman Sonya McNair said at the time that a cybersecurity firm hired by CBS News «has determined through forensic analysis» that «Attkisson’s computer was accessed by an unauthorized, external, unknown party on multiple occasions in late 2012.»

Hun leverte inn en av laptop-ene til ekspertene hos departementets ombud. De bekreftet at profesjonelle hadde klusset med hennes maskin, men plutselig ble rapporten trukket tilbake, og hennes egne eksperter oppdaget at harddisken var fjernet. Alle spor skulle fjernes.

Attkisson skrev selv på sin blogg i august:

The IG investigators found and described to me significant suspicious anomalies in that system much like the CBS laptop, unearthing similar efforts by someone to erase data and evidence. However, when the IG computer experts finished their review, the findings went to higher ups and the resulting report was inexplicably withheld from me in its entirety.

I was shut out.

Many months later, under pressure from Congress, the IG eventually released a very different-sounding summary of its forensics report to the press. It recast or excluded much of what the investigators had told me they’d found. I attempted to obtain the full report and original notes, some of which I reviewed while the investigation was underway, describing the suspicious activity found on my personal computer. However, the IG has stonewalled my Freedom of Information (FOI) requests for these documents for several years. If the Department of Justice won’t comply with FOI law, then what recourse does a citizen have?

Når du får så store og mektige strukturer som amerikansk etterretning og disse har globale nettverk av typen Victory Garden på Eggemoen utenfor Hønefoss, blir individet lite. Det har ingenting å stille opp mot systemet. Hvis det blir tatt på fersken, trekker det seg tilbake og legger inn en massiv mur av fraser. Offentlighetsloven fungerer ikke, og politikerne har lært seg til å gå i en stor sirkel utenom.

Dette er hva demokratier kan gjøre med ny teknologi. Man kan tenke seg hva land som Kina og Russland gjør.