Sentrum av Heilbronn med Kilianskirken. Foto: K. Jähne / Wikimedia Commons.

 

Stemningen i den tyske offentligheten blir stadig gufnere: En beruset 70 år gammel tysk-russisk mann knivstakk og skadet lørdag kveld tre migranter i nærheten av Kilianskirken i Heilbronn (120.000 innb.) i delstaten Baden-Württemberg sørvest i Tyskland, innen han ble overmannet av forbipasserende og siden arrestert og siktet for grov legemsbeskadigelse.

Der Spiegel skriver at 70-åringen brukte en stor kniv idet han uten forvarsel skadet en 25 år gammel iraker alvorlig, mens en 17 år gammel afghaner og en 19 år gammel syrer ble lettere skadet. Situasjonen for 25-åringen er ikke livstruende.

Lokalavisen Heilbronner Stimme skriver at politi og påtalemyndighet går ut fra at voldsmannen, som var ukjent for politiet, hadde et fremmedfiendtlig motiv:

«Den siktede skal med sin handling ha villet markere sin motstand mot flyktningepolitikken», heter det i en felles meddelelse fra myndighetene mandag.

Lokalavisen skriver også at

det hadde pågått stadig heftigere diskusjoner i byen fordi det oppholder seg mange flyktninger i området rundt Kilianskirken.

Utlendingspolitikk var også motivet for knivstikkingen av Kölns borgermester Henriette Reker i 2015, men denne gang gikk det altså ikke utover politikere.

Heilbronns borgermester Harry Mergel, som er sjokkert over ugjerningen og sender sine tanker til ofrene, appellerer til ansvarlighet, menneskelighet og hjelpsomhet i omgang med flyktninger.

Det appellen er det lett å slutte seg til. Problemet er at den offentlige samtalen om det politiske spørsmålet ikke fungerer, og dette skaper en giftig atmosfære. Hvor langt skal den gå i å ødelegge landet?

 
 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.