Bilde: Tyrkia bruker Afrin-offensiven til nasjonalistisk mobilisering. Her fra begravelsen til offiseren Fatih Mehmethan som ble drept i Afrin. Dato 28 januar. Foto: Huseyin Aldemir/Reuters/Scanpix

En styrke på 500 Assad-soldater gikk onsdag kveld til angrep på den USA-støttede SDF-militsen ved Deir al-Zor i det østlige Syria. Det var amerikanske rådgivere til stede som tilkalte flystøtte. 100 Assad-soldater ble drept.

Det var snakk om en godt planlagt angrep med artilleri og stridsvogner.

En kilde nyhetsbyrået Reuters har snakket med, beskriver angrepet mot SDF som «omfattende og koordinert».

– De regimevennlige styrkene besto av om lag 500 personer med artilleri, stridsvogner og rakettsystemer, opplyser tjenestemannen.

Det er allment kjent at SDF har amerikanske rådgivere med seg. Regjeringshæren må ha bestemt seg for å teste amerikanernes handlingskraft. De ønsket å sende et signal: Amerikanerne skal ut av Syria.

Men der forregnet de seg. Under Donald Trump har de militære fått nye rules of engagement: Avgjørelser om å kalle inn flystøtte kan tas på et lavere nivå, der og da, slik at den blir effektiv.

Det sier noe at ingen SDF-soldat ble drept.

Iranere?

Uttrykket som brukes i meldingen er «regimevennlige styrker». Dett uttrykket kan henspille på iransk-ledet milits. Iran driver rekruttering over hele Midtøsten og Asia til sin milits i Syria. Hvis Iran har bestemt seg for å angripe USA i Syria er det en alvorlig eskalering. En amerikansk tjenestemann siteres av Ha’aretz:

“We suspect Syrian pro-regime forces were attempting to seize terrain SDF had liberated from Daesh [ISIS] in September 2017,” the official said.

The forces were “likely seeking to seize oilfields in Khusham that had been a major source of revenue for Daesh from 2014 to 2017.”

Afrin

Samtidig melder en New York Times-journalist i Afrin at det er spenninger mellom tyrkiske regjeringssoldater og amerikanerne.

Kanskje Erdogan, Teheran og Assad har bestemt seg for å teste amerikanernes handlingsvilje samtidig?

Trump har endret spillereglene, ikke bare militært. Erdogan var den som forsøkte å blåse til motstand mot Jerusalem-vedtaket, et vedtak Iran også hater. Det kan være de vil teste Trumps nerver.