Nytt

Nestleder i FBI, Andrew McCabe, har måttet gå av, samtidig som etterreningskomiteen i Representantenes hus trolig vil vedta at en rapport om politisk overvåking skal offentliggjøres.

Top FBI official Andrew McCabe has been «removed» from his post as deputy director, Fox News is told, leaving the bureau after months of conflict-of-interest complaints from Republicans including President Trump.

McCabe har sittet midt i den skandalen som i lang tid har vært under oppbygging. FBI-agenten Peter Strzok og FBI-jurist Lisa Page har sørget for mange overskrifter gjennom strømmen av sms-meldinger med til dels grove utfall mot presidenten. I en melding fra 15 august 2016 sier Strzok at man ikke kan regne med at Hillary vinner, selv om det er sannsynlig. Man må ta ut en forsikring, i tilfelle det verste skjer. SMS’en åpner med en henvisning til en samtale i «Andys office» og det er allment antatt at det er McCabe det siktes til.

To ting har skjedd som gjør at nettet snører seg rundt FBI-ledelsen: Etterretningskomiteen har tvunget FBI og justisdepartementet til å utlevere dokumenter, både om Hillarys epostskandale og Russia collgusion.

Vedvarende lekkasjer har gått ut på at FBI brukte Steele-rapporten til å få en tillatelse til å overvåke Trump-teamet. Denne rapporten har tidligere FBI-sjef James Comey selv innrømmet var ikke-verifisert. Hvis FBI har brukt en ikke-verifisert rapport til å skaffe seg tillatelse til overvåking av en kandidat i en pågående valgkamp og denne rapporten er bestilt og betalt av motkandidaten, er det snakk om en meget alvorlig forbrytelse.

På toppen av det hele sa FBI at de hadde mistet alle SMS’er mellom Strzok og Page fra 15 desember til 17 mai. Dette var en helt kritisk periode i Russia collusion-storyen. Få trodde på FBIs unnskyldning. I våre dager er det ikke mulig at så mye data er forsvunnet for godt. Det lar seg finne eller gjenskape. Ganske riktig, justisdepartementets inspector general, internombud, Michael Horowitz, kunne melde at han har skaffet kopier av de savnede meldingene.

De har begynt å bli utlevert til Kongressen, men fremdeles er det småtterier mot det enorme antallet: 50.000 meldinger. Man lurer på når Strzok og Page gjorde noe annet enn å tekste hverandre. I tillegg har de også flere ganger gått over på Messenger når temaet ble sensitivt.

McCabe skal etter planen gå av med pensjon i mars. Hvorfor dette hastverket?

FBI-sjef Christopher Wray avla et besøk på Capitol Hill søndag – hvilket er svært uvanlig – og traff en republikaner. Dagen etter kommer beskjeden om at McCabe må gå. Det er trolig en sammenheng.

Det som vil komme frem i det såkalte FISA-memoet om politisk overvåking kan være så eksplosivt at man lar den ansvarlige gå på forhånd.

Når McCabe ikke lenger er regjeringsansatt er det ikke så lett for Kongressen å stevne ham. Det kan ha vært ett motiv for å la ham gå.