President Emmanuel Macron vil gjøre det mulig å få til en domstol for å få en dom for fake news, og utradere nettsteder som sprer slikt.

“When fake news are spread, it will be possible to go to a judge (…) and if appropriate have content taken down, user accounts deleted and ultimately websites blocked,” Macron said.

Tyskland fikk fra 1. januar en lov som pålegger de store tech-selskapene å fjerne hatespeech innen syv dager, hvis ikke risikerer de en bot på 50 millioner euro. Selskapene må selv overvåke det som spres. Loven kalles NetzDG og har vakt sterke reaksjoner, ikke bare på høyrefløyen.
Macron synes overbevist om at det er mulig å bestemme hva som er fake news. Begrepet gikk i oppløsning da Trump klarte å påvise at medier som CNN drev systematisk skjevfremstilling av ham og hans kampanje/administrasjon.
Tillitskløften mellom medier og brukere synes ikke Macron å ha registrert.
Forslaget innebærer at myndighetene forsøker å løse demokratisk uenighet med lov i stedet for debatt. Men uenighetene lar seg ikke avgjøre ved ja-nei-spørsmål. Det kommer an på øynene som ser.
Macron har et anstrøk av noe formyndersk, autoritært og er overbevist om egen fortreffelighet.
Først var ytringsfriheten under press fra islamister. Nå er den under press fra egne myndigheter.

Macron proposes new law against fake news

Kjøp Sir Roger Scrutons bok fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂