Emmanuel Macron på vei til G20-møtet i Buenos Aires den 28. november 2018. Foto: G20 / Reuters / Scanpix.

Etter initiativ fra den franske president Emmanuel Macron vedtok Frankrikes parlament den 20. november en ny lov med sikte på bekjempelse av «manipulerende informasjon» under valgkamper.

Flertallet ble sikret av presidentens eget parti «La République En Marche!» og Mouvement démocrate, skriver Sud Ouest.

Dermed har Macron fått det verktøyet han lenge har etterlyst i kampen mot «fake news», som etter hans oppfatning truer demokratiet.

Ikke alle er like begeistret. Opposisjonen både til høyre og venstre mener at den nye loven risikerer å være ineffektiv, for samtidig å utgjøre en risiko for ytringsfriheten.

Journalistenes organisasjoner og fagforeninger har også protestert mot lovtekstene, som de frykter er et første skritt i retning mulig sensur.

Er loven en større trussel mot demokratiet enn fenomenet den ønsker til livs?

Internet brukes i dag med større dyktighet av terrorister, ekstremister og autoritære regimer enn av demokratier, sa Macron før loven ble vedtatt ifølge The Times.

Macron har tidligere hentydet til russiske nyhetsmedier som er kjent for å spre propaganda fra Kreml, som RT og Sputnik, men kritikere frykter at det egentlig er opposisjonen innenlands han har i tankene – ikke minst i forkant av EU-valgene i mai 2019, hvor den nye loven kan komme til anvendelse under de siste tre månedene av valgkampen.

I praksis er det meningen at en domstol skal ta stilling til beskyldninger om «fake news» i løpet av 48 timer. Dersom en anklage tas til følge, vil publisisten pålegges å fjerne innholdet umiddelbart, eller i motsatt fall risikere bøter. Også sosiale medier som Facebook og Twitter risikerer å rammes av sanksjoner.

Mediereguleringsmyndigheten Conseil supérieur de l’audiovisuel (CSA) vil dessuten få adgang til å stanse kringkastingssendinger som er under kontroll eller innflytelse av en fremmed stat, dersom den bevisst sprer usann informasjon med sikte på å påvirke valgresultater.

«Manipulasjon er ikke bare en trussel, men en veletablert realitet», sier kulturminister Franck Riester.

Constance Le Grip, som representerer det republikanske partiet (LR) i det franske parlamentet, kritiserer den nye loven for at den ikke har noen klar definisjon av hva som er usann informasjon. Har en domstol alltid kompetanse til å avgjøre hva om er sant?

Hun frykter også «uønskede virkninger», som «risikoen for selvsensur», «tankepoliti» og «angrep på pressefriheten».

Den franske staten har nå skaffet seg monopol på sannheten, kommenterer Marine Le Pen.

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort:

[simpay id=»280380″]

For andre bidragsmåter, se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂