Nytt

Venstre og Ap er villige til å gå langt for å hindre at Carl I. Hagen blir medlem av Nobelkomiteen. Ap holder døren åpen for en motkandidat, og Venstres Abid Raja vil utsette valget til utpå nyåret, da nye regler vil være på plass.

Abid Raja er veldig prinsipiell på at man ikke kan være vara til Stortinget og samtidig sitte i Nobelkomiteen. At Thorbjørn Jagland sågar var stortingspresident da han ble valgt, sier Raja var en feil man ikke trenger gjenta. Han hopper elegant over at Jagland både var leder av komiteen og generalsekretær for Europarådet. Det synes ikke å ha affisert politikere som Raja og Gahr Støre synderlig. Hvis de er opptatt av komiteens uavhengighet av eksterne interesser, hvorfor gjelder det ikke Jagland, som har en fremskutt posisjon, f.eks. i forhold til Russland.

Man får en mistanke om at det kun er når kandidaten er en markant politiker på høyre fløy, at venstresiden blir bekymret.

Raja snakker over seg og avslører hva som er den egentlige årsaken: Hagens standpunkter.

– Jeg har fått spørsmål fra utenlandske medier om hvordan Nobelkomiteen vil fremstå om den får et medlem som har uttalt seg kritisk mot homofili, muslimer og innvandring. At Carl er Carl, spiller ingen rolle i Norge, vi diskuterer det prinsipielle. Men utlendingene, de har funnet frem Hagens gamle uttalelser. Det ser ikke pent ut. Det må det norske folk være klar over, sier Raja.

Raja snakker som en populist: «Utlendingene», «det ser ikke pent ut», «det norske folk».

Det som ikke ser pent ut, er når en politiker som Raja fremstiller seg som «prinsipiell» og opptatt av Nobelkomiteens arbeid.

Raja kjemper med venstresiden for å ødelegge kandidaturet til en av den nyere tids fremste politikere. Når historien blir skrevet, kommer Hagen til å bli sammenlignet med Pia Kjærsgaard i Danmark, som bygget opp Dansk Folkeparti. Det var nye høyrepartier etter at de etablerte sviktet. Slik gjorde de demokratiet en stor tjeneste.

Det er ikke mye anstendig over Raja og Gahr Støre. De kan kun drive sitt spill så lenge medier som VG er på samme side.

Men stadig flere får nok av denne uanstendigheten.

Hagen er blitt dårlig behandlet av den politiske eliten. Politikere får «bein» å gnage på når de går av. Hagen har ikke fått noen ting. Det sier selvsagt noe om hvor «farlig» han er.

Hagen representerer samme strømning som ga Brexit og Trump.

Raja og Støre er imot begge deler. De er for global kapital, for overnasjonale institusjoner og mot folkestyre i alt annet enn navnet.

VG

 

Kjøp Kent Andersens bok her!