Unger på Stovner. (skjermdump fra video)

– Det er nesten ikke hvite unger igjen, men det gjør ikke noe, sier Ulla.

VG besøker Stovner eldresenter i Oslo og intervjuer Ulla Roverna (77). Hun og de to andre rundt bordet har gjort en observasjon: Det finnes knapt hvite, norske unger lenger på Stovner.

Men Ulla, mannen hennes Thore Harald Helgesen og Kari Hammerstad er enige: Det betyr ingenting.

Ingen norske barn i en bydel i Norges hovedstad? Pytt, pytt.

Erre så nøye ‘a?

Oslo: en delt by

VG er på tur til Stovner i anledning at nyere forskning viser at Oslo er en delt by, omtalt av Document nylig: Raymond Johansen (Ap) vil ha krisepakker for Oslo.

VGs inntektskart over hovedstaden viser hvor store forskjeller som eksisterer bare kilometer fra hverandre. I flere områder i vest, tjener de mange ganger mer enn i bydelene lengst øst.

Statistikk hentet inn til fagboka «Oslo – ulikhetenes by» viser at de fattigste bydelene i Oslo (Grorud, Stovner, Alna, Søndre Nordstrand og Gamle Oslo) jevnt over har:

• Mer ungdomskriminalitet

• Dårligere karakterer

• Flere kommunale leiligheter

• Lavere levealder

• Større overføringer

– Oslo er ikke en totalt delt by, men om vi sammenligner ytterpunktene ser vi at det er særdeles store forskjeller. Gruppene det gjelder er relativt store, og de deler sjeldent nabolag, sier sosiolog Jørn Ljungren, som var redaktør for fagboken.

Ut i virkelighetsskogen…

Og det er jo interessant – om ikke direkte overraskende. VG gjør det eneste fornuftige; de drar ut i virkelighetsskogen og intervjuer de som bor der.

Hvordan står det egentlig til i Groruddalen? Hva tenker de som bor der om situasjonen? Den absolutt beste måten å finne ut det på er å dra på reportasje. For eksempel til Stovner.

Noen av svarene er litt …overraskende.

På Stovner eldresenter finner vi ekteparet Ulla Roverna (77) og Thore Harald Helgesen (78) som tar seg en kaffe sammen med Kari Hammerstad (86).

– Er Oslo klassedelt?

– Nei, ikke spesielt, mener Ulla Helgesen.

– Men det er store inntektsforskjeller?

– Jeg tenker ikke så mye på det. Vi har det veldig godt, forsikrer Ulla Helgesen. Hun og Thore Harald har tre barn, åtte barnebarn og ett oldebarn.

– Ungene klarer seg bra, de har mer penger enn oss, skyter Thore Harald inn med et stort smil. Han jobbet som pølsemaker i 40 år før han ble pensjonist.

Ekteparet er på mange reiser og nyter livet, men sier mye er forandret siden de flyttet til Stovner i 1969.

– Det er nesten ikke hvite unger igjen, sier Ulla Helgesen, men alle tre er enige om at det ikke gjør noe.

– Er dere ofte på vestkanten?

– Nei, aldri. Vi har ikke noe der å gjøre, avslutter Ulla Helgesen.

Nei. I likhet med hvite, norske unger; hva har de på Stovner å gjøre?

Eller i Oslo, hva har de i Oslo å gjøre?

Hva har vi nordmenn i Norge å gjøre?

Kan vi ikke bare bytte ut befolkningen?

Gjør det noe?

 

VG: Opplever ikke Oslo som klassedelt

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂