Nå er vi der. Vi har fått fattige bydeler i Oslo. Det har vi aldri hatt tidligere i byens moderne historie. Vi hadde nok bydeler hvor folk hadde noe mindre penger, men ikke fattigdom. Raymond Johansen mener at dette kan sammenlignes med Vestlandet under oljekrisen. Bakgrunnen er den høye arbeidsledigheten i Oslos innvandrerbydeler.

Men oljekriser kommer og går, fattigdom som følge av for lav utdannelse, store barnekull, kun én forsørger i arbeid og dårlige norskkunnskaper er noe helt annet. Så lenge Norge tillater familiegjenforening på dagens nivå, så vil vi ha et konstant påfyll av 1. generasjon. Oslos «oljekrise» blir med andre ord ikke borte. Det er en direkte konsekvens av å bytte ut befolkningen med en annen.

Raymond Johansen tror ikke at klasseforskjeller henger sammen med etnisitet og kultur. Han bør lese seg opp. Sylvi Listhaug forstår problemet bedre – vi kan ikke bevilge oss vekk fra dette. Det er nok å se på utviklingen i Malmø som er blitt helt avhengig av krisepakker.

Raymonds utspill må komme uventet for mange. Man har jo nettopp brukt over 20 millioner på å bygge Babels tårn på Stovner!

Raymond Johansen (Ap) mener situasjonen i enkelte Oslo-bydeler kan sammenlignes med Vestlandet under oljekrisen. Han mener krisepakker må til i hovedstaden.

– Det var et kjempefokus på ledighet på Vestlandet da oljekrisen kom. Krisepakkene var helt riktig medisin, men når vi nevner vi at vi har like høy arbeidsledighet i tre av bydelene i Oslo får vi ikke noe respons, sier byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, til VG.

Det er bydelene Grorud, Stovner, Alna, Søndre Nordstrand og Gamle Oslo som er de fattigste bydelene i Oslo. Alle ligger øst i Oslo.

Johansen vil samarbeide med regjeringen og Nav for å få på plass tiltakspakker som passer Oslo, og trekker fram bedre integrering og relevant arbeidstrening som stikkord.

Han mener dessuten klasseforskjeller fortsatt er et problem i hovedstaden, men at etnisitet og kultur heller diskuteres.

– Vi som samfunn er helt besatt av å snakke om muslimer, og det gjør oss totalt blinde for de enorme sosiale forskjellene som skaper utfordringene. I stedet for å forsøke å bekjempe dem individualiserer vi problemene, og ber den enkelte ta seg sammen, sier han.

Innvandring- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) er uenig, og mener det har blitt satset mye penger på Oslo øst.

– Dette er ikke noe vi kan bevilge oss vekk fra. Vi må utfordre den kulturen som fører til at bare litt over 30 prosent av afrikanske kvinner er i arbeid, og at så mange blir passive mottakere av offentlige ytelser, sier Listhaug.

(NTB)