Sakset/Fra hofta

Jonas Gahr Støre informerte hverken øvrig partiledelse eller sine egne rådgivere om at han i 2011 og 2012 hadde investert deler av familieformuen i å bygge 188 nye leiligheter.

Partiledelsen og nære rådgivere var helt uvitende om sin partileders rolle i det kontroversielle eiendomsprosjektet på Ensjø i Oslo – sammen med milliardærene Stein Erik Hagen og Erik Bøhler og kosmetikkdronningen Tove Midelfart, skriver VG.

Støre skal heller ikke ha informert de mest sentrale politikerne i Ap om at han gjennom familieselskapet Femstø eide andeler i et Egerton-hedgefond, som også har fond registrert i skatteparadiset Cayman Islands, skriver VG, som siterer «en rekke informerte kilder i Ap».

Støre har hele tiden hevdet at han har informert i tråd med Stortingets regelverk.

I «Registeret for stortingsrepresentantenes verv og økonomiske interesser», skriver Støre kun dette om sine eierandeler i det britiske hedgefondet:

«Aksjer mv.: Femstø AS (Dette er et familieselskap – eiendom verdipapirer), Aksje i Sauda Folkets Hus AS».

VG skriver at Støre hele tiden har hevdet overfor sine nærmeste medarbeidere at hans penger er en «privatsak».

Derfor har han, også mens han var utenriksminister og deretter helseminister, overfor sine egne rådgivere flere ganger understreket at dette er noe han håndterer på egen hånd, og at det kun er han som har ansvaret for dette.

Da Støres investering i boligkomplekset på Ensjø ble avslørt av Dagbladet i mai, gikk alarmen både hos LO og blant Støres rådgivere.

VG skriver at minst tre av Støres rådgivere advarte ham om at investeringene kunne bli et problem senere i valgkampen.

De tre rådgiverne som advarte skal ha vært Støres egen biograf og håndplukkede fagligpolitiske rådgiver på Stortinget, Jonas Bals, kommunikasjonssjef Camilla Ryste og strategisk rådgiver Thomas Hornburg.

Document omtalte Støres investering i eiendomsprosjektet på Ensjø i mai:

Lederen av Det Norske Arbeiderparti investerer altså i et byggeprosjekt uten den fjerneste anelse om hva som skjer på byggeplassen. Er Arbeiderpartiet tjent med å ha en leder som opererer slik? Som forstår så lite av hva som representerer politisk risiko?

Og enda viktigere: Hva tenker velgerne?

Svaret fikk vi på mandag.

 

VG: Kilder til VG: Støre holdt private investeringer for seg selv