Tidligere FBI-sjef James Comey er kommet i søkelyset for sin rolle i valgkampen. Det er uten sidestykke at det føderale politiet gransker begge kandidater i en valgkamp.

Med en vesentlig forskjell: Nye opplysninger viser at Comey allerede i mai 2016 hadde bestemt seg for ikke å tiltale Hillary Clinton for hennes brudd på sikkerhetsreglene i State Department. Lenge før etterforskningen var kommet i gang.

Når det gjelder Trump derimot, er det ting som kan tyde på at Comey og FBI hadde en finger med i produksjonen av drittpakken mot Trump.

Skulle disse to hypotesene holde stikk kan det snu opp ned på oppfatningen av hvem som gjorde hva: Den konvensjonelle storyen er at Trump hadde fordel av russisk innblanding og at det å en eller annen måte finnes en skjult link, selv om man ennå ikke har funnet en smoking gun.

En slik er ennå ikke funnet, selv om møtet mellom Trump jr og en russisk advokat stilte Trump i forlegenhet.

Hvis Comey har intrigert for å frikjenne Hillary og få noe på Trump vil det kunne få store politiske konsekvenser, for demokratene, for Obama og for mediene.

Kimberley Strassel fokuserer på Comey som person i en kommentar i Wall Street Journal. Kongresskomiteene som etterforsker alle de løse trådene har stevnet Comey og den nye FBI-sjefen.  Det er mange spørsmål de vil ha svar på.

Hvis Comey allerede i mai hadde bestemt seg for å droppe saken mot Hillary kan det forklare hvorfor han fungerte som etterforskningsleder, aktor og dommer.

An inquiry by the Senate Judiciary Committee has now shown that Mr. Comey’s investigation was a charade. He wrote a draft statement exonerating Mrs. Clinton in May, long before he bothered to interview her or her staff. This at least finally explains the probe’s lackluster nature: the absence of a grand jury, the failure to follow up on likely perjury, the unorthodox immunity deals made with Clinton aides.

Men hvordan forklare at Comey elleve dager før valget gikk offentlig ut med at etterforskningen av Hillary var gjenopptatt?

Strassel mener at Comey er fylt av sin egen følelse av rettskaffenhet, i den grad at han griper inn langt utenfor det som var grensene for hans embete.

Det er nok materiale i skandalene rundt Comey, Hillary og Trump til å produsere thrillere og tv-serier i år fremover.

Like etter han var valgt kom det frem en drittpakke om Trump, bestilt av en rik person som ønsket å sverte Trump, men da denne trakk seg ut kom andre aktører inn som var pro-Hillary. Hvem?

Skulle det vise seg at FBI hadde noe med produksjonen av drittpakken å gjøre vil det kompromittere ikke bare Comey.

The House Intelligence Committee’s investigation took a sharp and notable turn on Tuesday, as news broke that it had subpoenaed the FBI and the Justice Department for information relating to the infamous Trump “dossier.” That dossier, whose allegations appear to have been fabricated, was commissioned by the opposition-research firm Fusion GPS and then developed by a former British spook named Christopher Steele.

Etterretningskomiteen i Representantenes Hus utstedte krav om innsyn 24. august. FBI har nektet å utlevere dokumentene. Comey og etterfølgeren Christopher Wray er dermed stevnet.

Den tidligere britiske etterretningsagenten Christopher Steele kom først inn i annen akt av Trump-drittpakken. Steele hadde kontakter i FBI.

The question is when the FBI got in on the act. The Washington Post in February reported that Mr. Steele “was familiar” to the FBI, since he’d worked for the bureau before. The newspaper said Mr. Steele had reached out to a “friend” at the FBI about his Trump work as far back as July 2016. The Post even reported that Mr. Steele “reached an agreement with the FBI a few weeks before the election for the bureau to pay him to continue his work.”

Who was Mr. Steele’s friend at the FBI? Did the bureau influence the direction of the Trump dossier? Did it give Mr. Steele material support from the start? The timing matters because it could answer the vital question of why the FBI wanted the dossier. Here’s one thought: warrants.

Hvis FBI ønsket å avlytte Trump-leiren trengte de godkjenne fra spesialdomstolen FISA. Det kunne være at drittpakken virvlet opp nok støv til at domstolen gikk med på avlytting.

Søkelyset er nå vendt bort fra Carter Page og Trump-leiren og over mot de som gransket dem.

Det kan bli spennende.

https://www.wsj.com/articles/comeys-secret-power-1504825899