Nytt

Faten bestemte seg til slutt: Hun stemte SV.

– Shit man, jeg kan ikke det her… Fuck me! Jeg får panikk!

Dette er programleder Faten Mahdi Al-Hussaini som står og banner for seg selv bak gardinen i et stemmeavlukke i Oslo Rådhus.

TV-programmet «Faten tar Valget» vakte stor oppmerksomhet – og fikk mye kritikk. Kringkastingsrådet skal torsdag behandle klagene på programmet, 6.000 i tallet.

På vei til valglokalet i Oslo Rådhus. Fremdeles i tvil.

Valgets kval

Faten prøvde å orientere seg i ulike politiske temaer, intervjuet partiledere fra alle de ni største partiene, og hadde flere samtaler med NRKs politiske journalist Fredrik Solvang. Men det gjorde visst ikke valget noe enklere.

– Ååååå… Jeg vil ikke stemme, kan vi gå tilbake? Det programmet har gjort det så vanskelig for meg å velge akkurat nå.

– Jeg begynner å bli skikkelig nervøs, og jeg vet at folk følger med. Skal jeg følge hjertet mitt eller skal jeg stemme taktisk? Det er skikkelig vanskelig. Magefølelsen min sier at jeg bare skal stemme på det jeg vil, på noe som jeg mener er viktig.

Perfekt parti

Faten tror mange unge ikke stemmer fordi de sliter med å finne ut hvilket parti som er riktig for dem:

– Jeg tror det er mange unge som ikke stemmer fordi de tenker at de må finne et perfekt parti. Man tenker at man må være enig med partiet på alle punkter for å stemme på dem, men er det en ting jeg har lært på denne reisen så er det at du aldri kan være hundre prosent enig med et parti. Men det finnes noen partier man er mer enig med enn andre. De må man stemme på.

Faten Mahdi Al-Hussaini tar ladegrep. Men NATO er fy-fy…

– Stemte Høyre

Men i valglokalet står Faten og banner. For fire år siden stemte hun på Høyre, men i år er hun veldig usikker, sier hun. Det skyldes at Høyre har «samarbeidet med feil mennesker». Hvem nå det kan være.

– Jeg synes Høyre har gjort en del bra ting de siste fire årene. Men jeg synes Høyre har vært litt for feige for å sette en stopper for hva andre politikere kan si og ikke kan si, og kan gjøre og ikke gjøre. Så jeg synes at de har bare valgt å samarbeide med feil mennesker. Og det er faktisk kjempetrist.

Ikke en direkte demokratisk refleks akkurat, å ønske at et parti sensurerer andre politikere.

– Det var skikkelig vanskelig. Jeg ble der lenge. Jeg sto der med to ulike sedler og visste ikke hvilket parti jeg kom til å ende opp på. Til slutt fulgte jeg hjerte og stemte på SV. De bryr seg om klima, integrering, er imot NATO. Altså, de kunne kanskje hatt en litt bedre integreringspolitikk, men den er ikke så dårlig. Og Lysbakken har lovet å tråkke på litt flere tær fremover. Det er bra.

NATO avgjorde

Til slutt var det NATO-motstanden som avgjorde valget for henne:

– Jeg skulle gjerne også ha stemt Venstre, men det er avgjørende for meg om man er for eller mot NATO, og de er for NATO, så det var veldig vanskelig. Men utenom det så digger jeg hele partiet.

P3-programlederen (NRK er nøye med å kalle henne nettopp programleder) Faten Mahdi Al-Hussaini er lettet.

– Jeg er letta fordi jeg har brukt stemmeretten min. Tenker bare : Lykke til Norge! Enkelt og greit. Uansett hvem som vinner i år tror jeg vi trenger en del hell og lykke.

Og akkurat dèt er vi vel flere som tenker.

 

Du kan se sekvensen fra valglokalet her:

NRK: Se hva Faten stemte!