Innenriks

Faten Mahdi Al-Hussaini skal lede et program på tv der hun skal forsøke å finne ut av hva partiene står for og hvem hun vil stemme på.

Hun blir den første programleder i NRK med hijab.

Faten gjorde seg bemerket som taler under demoen mot IS i 2014. Siden har hun jobbet for JustUnity, som arbeider mot radikalisering blant muslimer.

Faten har et problem: Hun er shia, og da er det ikke lett å vinne innpass hos sunnier. Særlig ikke når hun markerer at hun er religiøs.

Faten skal innom de vanlige politiske temaene: miljø, integrering, forsvar og utdanning.

Hun skal møte folk som kan eller er opptatt av de ulike temaene, og intervjue partilederne.

Faten får mye oppmerksomhet. Hun blir behandlet som et fenomen. Det hun sier, aksepteres.

Hun forteller at hun begynte å gå med hijab da hun var åtte år og påstår at det «var hennes eget valg». Vet en åtteåring hva hun velger?

– Jeg har selv brukt hijab siden jeg var åtte år. Det var mitt valg, jeg syntes hijab var så fint på mamma og ville ha det selv. Nå er den blitt en del av identiteten min. Jeg er sterkt imot et forbud, men også sterkt imot barnehijab og tvang. All bruk av hijab må være frivillig.

Faten forsøker å forene vestlig frihet med islams «valgfrihet». Da taper den vestlige friheten, og islam vinner. Akkurat dét har ganske mange forstått.

Men det er noen ubehagelige spørsmål som norske journalister ikke stiller. De konsentrerer seg heller om fargeklatten Faten, mindre om hva hun sier.

 

https://www.aftenposten.no/amagasinet/i/eVpky/-Faten-Mahdi-Al-Hussaini-22-For-engasjert-til-a-holde-kjeft?spid_rel=2