Nytt

Gruppen Forsvar Europa, som satte inn et skip for å protestere mot og muligens hindre migranter i å ta seg over Middelhavet, har avsluttet seilasen.

Lørdag nektet maltesiske myndigheter å forsyne mannskapet på skipet med vann, og de lot ikke noen av personene om bord bli transportert via Malta til Frankrike.

– Skipet er ikke ønsket på Malta. Vi er ikke enige i det de står for, sier en talsperson for myndighetene.

– Europa og Malta står for solidaritet og respekt for menneskeverd, fortsetter han.

Mannskapet på skipet reagerte med å kritisere Malta for å stenge grensene sine for europeiske borgere.

Selv om de bare klarte å «patruljere» langs kysten av Libya en ukes tid, mener nettverket av høyreradikale aktivister at den kontroversielle aksjonen var vellykket.

– Hjerteløst

Mens en rekke skip i Middelhavet er satt inn for å hjelpe mange av de hundretusener som de siste årene har lagt ut på den farefulle ferden til Europa, hadde Forsvar Europa planer om det motsatte. De truet med å ta med migranter i havsnød tilbake til Libya, noe humanitære organisasjoner omtalte som hjerteløst – og kriminelt, dersom det faktisk hadde blitt gjennomført.

Aktivistene gjennomførte aldri det de truet med, men sier deres største suksess er at de har bevist at ikke-statlige organisasjoner som jobber for å redde båtfolket i Middelhavet oppfordrer til og tilrettelegger for ulovlig innvandring til Europa.

– For bare to måneder siden lå organisasjonenes skip som taxier utenfor kysten av Libya og ventet på kunder. Nå er det bare ett skip igjen, heter det i en uttalelse fra gruppen.

Lokal motstand

Skipene er kalt tilbake etter at libyske og italienske myndigheter innførte tiltak for å innskrenke aktiviteten, samt at færre båter har lagt ut fra Libya.

Toktet med det innleide skipet C-Star har langt fra vært smertefritt for innvandringsmotstanderne. Etter at en kronerulling skaffet nesten 200.000 euro til å chartre skipet, ble det holdt igjen av egyptiske myndigheter på vei gjennom Suezkanalen. I Kypros ble det nye forsinkelser da deler av mannskapet fra Sri Lanka hoppet av og søkte flyktningstatus. Ironisk nok bidro dermed Forsvar Europa til å øke asylstrømmen se ville redusere.

Lokal motstand skjøt et skudd for baugen for planene om å bunkre i Hellas, Sicilia eller Tunisia. Da C-Star fikk tekniske problemer, så det en stund sågar ut som om de måtte be ett av de mange bistandsskipene om å komme til unnsetning.