Nytt

Illustrasjonsfoto: Depositphotos

 

Med det økende migrasjonstrykket mot Spania har det oppstått en ny metode for menneskesmugling som både er dyr og risikabel: Transport fra Marokko til den spanske enklaven Ceuta på vannscooter.

Daily Mail offentliggjorde i går levende bilder av en slik farkost som nærmer seg land, men hurtig gjør vendereis omtrent i samme øyeblikk som man kan se en person svømme mot stranden.

Det viser seg at fenomenet ikke er noen engangsforeteelse.

El Faro de Ceuta skriver i dag at marokkanske menneskesmuglere tilbyr migranter transport på spanske vannscootere til en pris av mellom 4000 og 6000 euro. Lokalmediet har fått kjennskap til at mer enn 40 personer nylig har betalt slike summer for å la seg smugle til enklaven. Halvparten av beløpet betales kontant, mens resten nedbetales som gjeld etter at migranten er kommet frem – til det som er en europeisk jurisdiksjon.

Smuglere som blir tatt på fersken, risikerer opptil sju års fengsel, men de forsøker å unngå den risikoen ved å stikke av og overlate migrantene til sin skjebne dersom de merker at det befinner seg sikkerhetsmyndigheter i nærheten.

For to dager siden havnet tolv migranter på sjøen fra ni vannscootere ikke langt fra land. Men ikke alle har tilstrekkelig svømmeferdigheter, om noen: En ung mann fra Guinea druknet, mens de elleve andre ble reddet.

Spansk politi etterforsker naturligvis saken, og prøver å finne ut hvem som stiller utstyr til disposisjon, men har ingen enkel jobb.

Isolert sett foregår akkurat dette fenomenet enn så lenge på liten skala, men det viser hvordan det hele tiden er i det talløse reservoaret av migranter man finner pågangsmotet, initiativet og kreativiteten, mens Europa reagerer halvhjertet, konvensjonelt og på etterskudd – om overhodet.