Foto: Ilja C. Hendel/frp.no

 

Sylvi Listhaug sier at alt må gjøres for å stanse migrantene hvis Italia gjør alvor av truslene om å utnytte EU-regler til å sende dem ut av landet og videre nordover, skriver Dagens Næringsliv (DN):

– Hvis det stemmer at Italia ønsker å gi visum til hundretusenvis av migranter, uavhengig av beskyttelsesbehov, vil det føre til enorme konsekvenser for hele Europa. Det kan komme veldig mange også til Norge under en slik situasjon. Det er ikke akseptabelt, slår Sylvi Listhaug fast.

Den antydede bruken av rådsdirektiv 2001/55 lar seg neppe gjennomføre, men det kan ikke utelukkes at Italia finner andre rettslige smutthull. Professor Mads Andenæs sier til DN at italienerne klarer det hvis de vil, men at de har avstått for ikke å irritere nabolandene. Hva om Italias tålmodighet tar slutt?

Listhaug tar til orde for det eneste fornuftige, og peker på konsekvensene av å la være:

– Løsningen i denne saken er ikke å åpne alle grensene og slippe ut hundretusenvis av migranter til resten av Europa, men å stoppe fergetrafikken over Middelhavet og returnere folk til trygge asylsentre i Nord-Afrika. Her må EU og Italia gjøre store grep, og sikre at vi returnerer de som ikke skal være i Europa. Nå gjør man det motsatte, og gir dem akkurat det migrantene og menneskesmuglerne vil. Ved å gjøre dette vil det kunne komme hundretusenvis til. Det er ikke som om dette stopper opp om man bare gir visum til disse, sier Listhaug.

Det som slår en med DNs dekning, er at avisen bruker ordet «flyktninger» i overskrift og ingress, samt ti ganger i selve teksten.

I NTB-meldingen som er laget om saken, ser man de samme grepene, om enn selve teksten kun byr på fire gjentagelser.

Denne manipulative ordbruken skjer til tross for at det forlengst er velkjent at et overveldende flertall av båtmigrantene ikke har noe beskyttelsesbehov. Dagens Næringsliv og NTB tryller dem altså likevel om til flyktninger. Den retoriske snerten i ordet fergetrafikk er dessuten borte fra NTBs tekst.

Venstres leder Trine Skei Grande liker ikke ordet fergetrafikk, men unnlater likevel å snakke om flyktninger. «Nå er det viktig å hindre at migrantsystemet i Italia bryter sammen», kommenterer hun til DN – hva nå enn det betyr. Hva slags institusjonelt opprettet «migrantsystem» sikter hun egentlig til?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂