Bildet: Mediene kultiverer stereotyper, av migranter, som de kaller flyktninger og innfødte europeere som henges ut for manglende toleranse og raushet. Men bildene forteller mer enn ord. Alle kan se at det ikke er syriske flyktninger som kommer. Noen bilder gjør selv skillet mellom migranter og turister flytende, som dette fra fergen til Ceuta til Algeciras tatt 23. februar. Foto: Juan Medina/Reuters/Scanpix

Som delvis nyhets-junkie surfes det også i ferier jevnlig på inn- og utenlandske nettsteder, og selv om Dagbladet uhyre sjelden er verdt et besøk fanget overskriften «Innvandringsstopp for rike feriegjester» – ikke minst fordi vi pt. er feriegjester i Spania – min oppmerksomhet. Er det Marie Simonsen som igjen svinger sin anstendige pisk over oss forvorpne meningsavvikere? Nei, denne gangen er det Einar Hagvaag som kommenterer  et aktuelt problem for mange spanjoler: Vi rike fra nord overbyr deres eiendommer og presser dem ut av deres naturlige habitat. Eller som Hagvaag karakteriserer oss: «plagsomme, fremmede innvandrere». Mulig han er ironisk, men jeg har mine tvil.

Så gjengir jeg hans første avsnitt in extensio:

«Igjen er det Barcelona og Balearene hvor det går hardest for seg. De innvandrerne som vekker politisk raseri blant de innfødte, er ikke fattige flyktninger som kommer over Middelhavet i livsfarlige båter, men rimelig velstående feriegjester, for det meste fra nord, som kommer med sine trillekofferter. De flytter inn i leiligheter som er omgjort til korttidsleie, og de innfødte jages ut. De fremmede ødelegger boligmarkedet, særlig i de gamle, historiske bydelene og langs strendene. De innfødte har ikke råd til å bli boende der eller de har ikke råd til å la være å flytte ut eller de orker ikke å bo i et ødelagt nabolag.»

Her er det bare å ta for seg:

«Fattige flyktninger». Nei, et overveldende flertall er økonomiske migranter og ikke flyktninger, noe som også bekreftes fra øverste hold i EU.  Disse migrantene klarer å betale en ikke ubetydelig sum penger til en rekke menneskesmuglere, og er ikke blant de fattige i sine hjemland.

«Kommer over Middelhavet». Nei, de fleste blir hentet av «Taxi uten grenser» og andre NGO’er rett utenfor kysten av Nord-Afrika. Se utviklingen her. Utviklingen har for lengst antatt industrielle proporsjoner, og har fint lite med å redde reelle flyktninger å gjøre.

«Livsfarlige båter». Nei, ikke i utgangspunktet. Men når menneskesmuglere overlesser båtene og hekter av motoren eller kapper slepetauet straks de er kommet i internasjonalt farvann – så blir båtene selvsagt umanøvrerbare og farlige. Det er alle drittsekkene som står bak menneskesmuglingen og våre egne tafatte politikere samt «fake news»-produsentene i MSM, som gjør båtene farlige, Hagvaag.

«De innfødte jages ut». Jaggu – høres det ikke kjent ut for lesere av Document?  Flere eksempler finnes også i Tyskland.

«De fremmede ødelegger boligmarkedet, særlig i de gamle, historiske bydelene.» Ta en tur på Grønland eller Tøyen i Oslo, og forestill deg bybildet for bare en generasjon siden. Eller to, for å aksentuere forskjellen til i dag ytterligere. Det vil naturligvis være delte meninger om innvandring som sådan ødelegger et bybilde, men at det endrer det er hevet over tvil.

«Orker ikke bo i et ødelagt nabolag.» Nei, det er da ikke så vanskelig å forstå. Hvorfor brant ikke biler i hopetall for bare noen få år siden? Og når begynte man å kaste steiner ned på trafikken under? Eller droppe å komme i kompisens barnebursdag fordi det ble servert pølse med lompe der? Stakkars Groruddalen, sier jeg bare.

Det interessant med Hagvaags kommentar oppstår først når man speilvender problemstillingen og setter nordmenn i spanjolenes sted og setter en endeløs rekke av migranter i «de rimelig velstående feriegjestene, for det meste fra nord» sitt sted. Hadde Hagvaag turt å skrive en kritisk, «speilvendt» artikkel?

Aldri.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂