I hvilken grad kan man gi uttrykk for sine samfunnskritiske meninger i dagens Sverige? Nyheter Idag har kommet i kontakt med en mann som tidligere i år ble sparket for sine innvandringskritiske ytringer på Facebook. Selv er han som rasister flest adoptert fra Sri Lanka og gift med en kvinne som kom som flyktning på 90-tallet.

Forsvarets begrunnelse for avskjedigelsen av «Erik». Avskjediget for å ha «uttrykket seg upassende på sosiale media ved flere anledninger, og i strid med vårt verdigrunnlag.» Foto: Nyheter Idag

Hva var det som foranlediget denne responsen?

Ifølge «Erik» selv begynte det med en episode i hans sivile jobb som vekter. Han ble varslet om en hendelse ved et asylmottak, og der han havnet han i håndgemeng med flere idét han skulle forhindre en gruppe menn i å forsøke å gruppevoldta en kristen og kvinnelig beboer ved mottaket. Han skrev så om dette på sin Facebook-konto og ble prompte innkalt til samtale med sjefen i Forsvaret.

Sjefens korreks gjorde lite inntrykk. Erik valgte å ignorere det og nektet å gå med på vilkårene til sin arbeidsgiver.

Før denne saken utviklet seg så skal Erik ha tjent 15 år i det svenske Heimvernet og 10 år i den stillingen hos Forsvaret, som han nå er sparket fra.

Andre og senere ytringer på Facebook som ble lagt til grunn for hans avskjedigelse:

«Mångkultur i realiteten endast är en omskrivning för islam»

«Inget land dit islam har kommit har islam anpassat sig efter landet, så varför skulle vi tro att det går här?»

«Vi går med matematisk säkerhet samma öde till mötes som Zoroatiska Iran, Budhistiska Pakistan, Ortodoxa Kosovo, Katolska Bosnien, Katolska Libanon och nu det ortodoxa Syrien»

«De som vurmar så blint för islamister kommer fortsätta finna ursäkter för dem även den dag de står i deras hem och skurit halsen av deras hustrur och våldtar deras barn (samma som skett och sker i MÖ)»

«Somaliska och Afghanska våldtäktsmän är kraftigt överepresenterade i våldtäkter enligt statistik»

«Att kalla vuxna MÄN för barn är ett skämt som bara fungerar i Sverige, jag har själv sett det på HVB-hem och på Migrationsverket»

Til Nyheter Idag forklarer Erik:

Jeg er åpen om at jeg ikke er for flerkultur i Sverige, da det i mine øyne synes i virkeligheten å være en omskrivning for islam, og jeg står for at det er svensk kultur som skal råde i Sverige.

Står ikke for de nye verdier

Det svenske forsvaret anklager Erik for ikke å ha stått opp for deres verdier. Men det er ikke Erik helt enig i:

Jeg har etterlevd det verdigrunnlaget som var da jeg svor min ed, det vil si å elske mitt flagg og mitt land, og bevare det mot våre fiender, sier Erik.

Overfor Nyheter Idag undres Erik over hvordan det har seg at man på den ene siden skal politisere til de grader, ved deltagelse i Pride og tillatelse av religiøse plagg til uniformen, men samtidig vil frata ham hans jobb, for det som er hans samfunnskritiske syn.

 

Nyheter Idag

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂