Emmanuel Macron. Foto: Bertrand Guay/ Reuters / Scanpix.

 

Andre runde i det franske parlamentsvalget gikk av stabelen søndag, og en valgdagsmålingen som ble offentliggjort idet valglokalene stengte, sier at president Emmanuel Macrons parti «La République en marche» og allierte vil få rent flertall i nasjonalforsamlingen med minst 360 av 577 mandater.

Et skår i gleden for Macron må det være at valgdeltagelsen ser ut til å bli uhyre lav, Le Figaro antyder 42–43 prosent. Det kan vanskelig oppfattes som noe annet enn et demokratisk problem når et helt nytt parti startet av en kandidat som ikke begeistrer, gjør et valgskred mens 57–58 prosent av velgerne sitter hjemme.

Valgdagsmålingen fra Kantar Sofres-onepoint viser ellers at republikanerne ligger an til å få 133 mandater, sosialistene 32 mandater, La France insoumise 17, det radikale venstrepartiet 9 og Front National 6 mandater – blant disse siste er også partileder Marine Le Pen.