Nytt

Emmanuel Macron og hans kone Brigitte Trogneux forlater parets hjem i Le Touquet på (dame?)sykkel kvelden før første runde i det franske parlamentsvalget. Foto: Philippe Wojazer / Reuters / Scanpix.

 

Første runde av det franske parlamentsvalget har gått av stabelen søndag, og en valgdagsmåling fra Kantar-Sofres som ble offentliggjort idet valglokalene stengte klokken 20, viser 32,9 prosent oppslutning for La République En Marche! – partiet til president Emmanuel Macron, som enn så lenge ikke har noen representasjon i parlamentet.

Resultatet må tolkes som et tegn på at mange franskmenn vil gi den nyvalgte presidenten et parlamentarisk grunnlag som gjør ham mer styringsdyktig, skjønt en valgdeltagelse på rundt 50 prosent ikke vitner om noen større entusiasme på partiets vegne.

Alliansen mellom Les Républicains (LR) og Union des Démocrates et des indépendants (UDI) følger deretter med 21 prosent, mens Front National kommer på tredjeplass med 13,5 prosent.

En foreløpig prognose for mandatfordelingen etter andre runde, viser imidlertid at Macrons parti kan vinne over 400 av de 577 mandatene, skriver Le Figaro.

Valgsystemet er basert på 577 enmannskretser, og dersom ingen av partiene oppnår minst halvparten av stemmene i første runde, hvilket hører til unntakene, arrangeres en runde nummer to hvor partiene med større enn 12,5 prosents oppslutning deltar. Dersom ikke minst to partier har mer enn 12,5 prosent, går de to største partiene videre til andre runde.