Sakset/Fra hofta

Statsminister Erna Solberg sier nordmenn har et felles samfunnsansvar for å hindre ekstremisme. Man må anta at hun mener «alle som er bosatte i Norge». Det er mange som ikke kan defineres som nordmenn. Og det er få nordmenn som står for ekstremisme. Men statsministeren trenger først og fremst å følge bedre med i terrorbildet:

– Dessverre er det jo en rød tråd om ensomme radikaliserte personer som begår enehandlinger, og metoden har vi sett at har spredd seg. Dette gjør jo at det er vanskeligere å forebygge. Derfor er det viktigste vi gjør å motvirke radikalisering, og at politimyndighetene følger med på de vi vet er radikalisert eller gir uttrykk for sterke sympatier for radikale islamske organisasjoner, sier Solberg til TV 2.

Nei, dette dreier seg ikke om «ensomme radikaliserte personer».  London-jihadisten Khalid Masood var en del av et radikalt nettverk.  En ny rapport viser også at det er en sterk sammenheng mellom segregering og radikalisering. Her omtalt i The Times. Jeg vil anta at det sannsynligvis er fordi de kan holde på ubemerket i parallellsamfunn. Og parallellsamfunnene oppstår i takt med at den muslimske befolkningen øker og konsentrerer seg i egne områder.

Men man trenger ikke lenger gå til britiske aviser for å finne denne informasjonen. Selv Aftenposten glimtet til med en artikkel under overskriften: «De dreper alene, men bak står et større nettverk. Sannheten om terroristene kommer ofte frem etter at vi har mistet interessen.»

Mohammed Lahouaiej-Bouhlel som drepte 84 personer i sin jihad i Nice hadde planlagt angrepet i over ett år. Og han hadde flere hjelpere i sitt jihad-nettverk.

Anis Amri – jihadisten som drepte 12 og skadet 56 i Berlin var heller ikke alene. Flere personer har blitt etterforsket for medvirkning andre land. Italia utviste en tunisier og Tyrkia arresterte seks personer i forbindelse med Amri.

I Stockholm ser vi også at det var flere personer involvert. Angrepet var sannsynligvis nøye planlagt. Det er de færreste som går rundt med en hjemmelaget bombe i håp om å finne en lastebil med nøklene i tenningen. Sjansen er stor for at de holdt øye med vareleveringene i lang tid.

Så nei, Erna. Dette er hverken ensomme radikaliserte personer eller enehandlinger. Og det er politikernes ansvar å hindre ekstremisme. Det er bare politikerne som har makt til å bestemme hvem som kan få bo i Norge.

For å hindre ekstremisme kan man jo begynne med å fjerne økonomisk støtte til trossamfunn (det er mange radikale imamer), integreringsprosjekter (som Khalid Masood var en del av) og å la være å bruke «eksperter» som Lars Gule som i et intervju med til VG antyder at jihadisten i Stockholm var en «ensom ulv» (de er ikke så farlige, de):

Han mener bruken av enkle metoder indikerer at gjerningspersonen er en ensom ulv.

– Det kjennetegnes ved at de ikke er i et nettverk og at de griper det de har. Også det at han har kommet unna og ikke gjennomførte et selvmordsangrep kan tyde på det. Angrepet har opplagt vært planlagt, spørsmålet er imidlertid om det har vært planlagt med andre eller ikke. Det vet vi ikke på de nåværende tidspunktet.

Ordet «ensom» er også svært uheldig å bruke. Det er noe forhutlet over ensom. Vi synes synd på ensomme mennesker. Det må være mulig å finne et bedre begrep. «Lone wolf» er ikke det samme som en ensom ulv. En lone wolf er ikke lonely.

Ensom ulv?

La ulver være ulver. La oss heller bruke begrepet jihadister. Det er uinteressant hvor ensomme de er. Og Ernas «ensomme, radikaliserte personer». De er dødelige.

TV2