Christian Kern under en pressekonferanse i Wien den 30. januar 2017. Foto: Leonhard Foeger / Reuters / Scanpix.

 

I en uttalelse etter et møte i statsråd tirsdag erklærte Østerrikes stats­minister Christian Kern (SPÖ) at han har til hensikt å skrive et brev til Brussel hvor regjeringen ber om forståelse for at landet ikke vil ta imot noen asyl­søkere i forbindelse med EUs omfordelings­program. Unionen har som kjent tatt sikte på å fordele 160.000 personer mellom europeiske land, vårt eget inkludert.

Kronen Zeitung skriver:

Østerrike var egentlig forpliktet til å ta imot knapt 2000 flyktninger fra Hellas og Italia innenfor rammen at omfordelings­programmet. Kern mener at Østerrike så å si har nådd dette antallet indirekte allerede på grunn av ulovlige grense­passeringer. Dette vil han nå overbevise Brussel om. Stats­ministeren sa at han er klar over at det vil bli vanskelig.

Statsministeren forsikrer om at meddelelsen ikke er noen provokasjon, men at den gjøres i en «pro-europeisk» ånd. Kern håper naturligvis at utspillet ikke vil få noen EU-rettslige konsekvenser for landet, men en talskvinne i Brussel sa kort tid etter kunngjøringen at ingen land kan trekke seg ensidig fra programmet.

Den forståelsen finnes også internt i regjeringen, hvor det har vært endel frem og tilbake med manglende koordinering mellom partnerne i stor­koalisjonen:

Visestatsminister Reinhold Mitterlehner (ÖVP) mener at stats­ministeren har få sjanser til å overbevise Brussel.

Om begge parter står på sitt, kan det ligge an til EU-sanksjoner overfor Østerrike, selv om et slikt skritt trolig vil sitte lenger inne overfor en av unionens netto­bidrags­ytere. Et historisk ekko fra sanksjonene EU innførte etter at Frihetspartiet (FPÖ) ble med i regjeringen etter valgsuksessen i 1999, risikerer å gjøre østerrikerne mer negative til unionen, som i den delikate situasjonen må prøve å unngå ytterligere fragmentering.

Uansett er det altså ikke lenger bare de øst­europeiske landene som er skeptiske til å ta imot asylsøkere på Brussels ordre, og det er bemerkelses­verdig at det er en sosial­demokratisk stats­minister som nå begynner å tenke i de samme baner som Visegrad-landene (Polen, Ungarn, Tsjekkia og Slovakia). Selv om Østerrike skulle gi seg, er signalet likevel sendt. Det politiske tyngde­punktet forskyver seg i befolkningen, og politikerne kommer etter.

 

Kronen Zeitung – ABC Nyheter (NTB) – Danmarks Radio (Ritzau/Reuters) – The Telegraph

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂