Belgias statsminister Alexander De Croo ankommer EU-toppmøtet i Brussel den 22. mars 2024. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB.

Beskyldninger om samrøre med Russland basert på oppdiktet etter­retning har lenge vært benyttet som et våpen mot Trump og den populistiske bølgen i USA. I mellomtiden er Vesten havnet i sted­fortreder­krig med Russland, og nå ser EU-eliten ut til å prøve seg på det samme trikset på denne siden av Atlanter­havet.

Flere EU-parlamentarikere er ifølge belgiske og tsjekkiske etter­retnings­kilder blitt betalt for å spre russisk propaganda, hevdet Belgias stats­minister Alexander De Croo i det belgiske parlamentet torsdag, men uten å oppgi noen navn på politikere.

Til Politico sa en talsperson for De Croo samme dag at den belgiske stats­ministeren siktet til den tsjekkiske regjeringens beslutning om å innføre sanksjoner mot Voice of Europe, et nokså obskurt nyhets­nettsted som skal være en del av en «pro­russisk påvirknings­operasjon» i Europa.

De Croo sa torsdag at det denne uken «har vært et tett samarbeid» mellom belgiske og tsjekkiske etter­retnings­tjenester for å knuse et russisk propaganda­nettverk.

«Det kom for eksempel frem at Russland har kontaktet, men også betalt [dem] for å fremme russisk propaganda her», sa De Croo under en debatt i det belgiske nasjonal­forsamlingen om utenlandsk innblanding, uten å navngi lovgiverne.

De Croos kollega i Praha bidrar også til å mane frem et spøkelse:

Tsjekkias statsminister Petr Fiala sa onsdag at myndighetene hadde «slått til mot et prorussisk nettverk» som forsøkte å etablere en påvirknings­operasjon med sikkerhets­messige konsekvenser for Tsjekkia og EU.

«Denne avgjørelsen er i Tsjekkias sikkerhets­interesse, i tillegg til at den bidrar til å beskytte den demokratiske beskaffen­heten ved det kommende valget til EU-parlamentet,» la det tsjekkiske utenriks­departementet til.

Det er altså intet mindre enn russisk påvirkning av EU-valget som skal true demokratiet. Hørt den historien før?

Stedfortredende talsperson for EU-parlamentet Delphine Colard sier at parlamentet for tiden «ser nærmere på hva tsjekkiske myndigheter har funnet ut om Voice of Europe».

Det er en lovlig tynn suppe som er servert i forsøket på å koke i hop et europeisk Russiagate før EU-valget i juni.

Ikke desto mindre prøver Politico å holde saken varm lørdag med en overskrift som forkynner at en «russisk påvirknings­skandale ryster EU».

«Dette bekrefter det vi har mistenkt: Kreml bruker tvilsomme kanaler som utgir seg for å være medier, og bruker penger til å kjøpe seg skjult innflytelse», sier EU-kommisjonens visepresident Věra Jourová til Brussels Playbook, og kaller avsløringene «svært urovekkende».

«Vi har ikke råd til å være ett skritt bak Putin og propagandahæren hans på sjakkbrettet … Vi må hele tiden huske på at han vil bruke desinformasjon og utenlandsk innblanding som et våpen for å splitte Europa», sier Jourová.

Politico bygger opp saken med etter­retnings­lekkasjer om penger til polske lokalmedier:

Polsk sikkerhets­tjeneste opplyste torsdag at de hadde gjennomført ransakinger i Warszawa og Tychy i det vestlige Polen som ledd i etter­forskningen på tvers av lande­grensene, melder Reuters. Lokale medier siterte sikkerhets­tjenestens uttalelse om at myndig­hetene hadde beslaglagt 48.500 euro og 36.000 dollar.

Det er åpenbart europeiske populister som forsøkes mistenkelig­gjort i det som i realiteten er en påvirknings­operasjon fra EU-eliten og system­medier som Politico, som riktignok har iført seg et kledelig fikenblad av et forbehold:

Voice of Europes YouTube-side viser en parade av EU-lovgivere, mange av dem fra euro­skeptiske partier på ytre høyre som stiller opp for å rakke ned på EUs grønne giv, spå unionens snarlige kollaps eller angripe Ukraina. Ingenting tyder på at de som opptrer i nettverket har tatt imot penger.

Noen større skandale har man ikke lyktes med å iscenesette på denne måten. BBC rapporterer en smule gjespende om saken.

Men desperasjonen hos EU-eliten øker omvendt proporsjonalt med tiden som er igjen til valget. Det er sannsynlig at den vil prøve å trekke flere kaniner opp av hatten.

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.