Petr Bystron. Stillbilde: Trikolora / YouTube.

Petr Bystron, en av AfDs topp­kandidat­er til EU-valget, anklages nå for å ha mottatt bestikkelser fra Russland. Kilden er en uten­landsk etter­retnings­tjeneste som ikke frem­legger bevis, men likevel lekker saken til mediene.

Bystron – som i sin tid forlot det fridemokratiske partiet FDP til fordel for AfD – er opprinnelig tsjekkisk, og det er nettopp en tsjekkisk kontra­spionasje­enhet som angivelig sitter på informasjonen men av hensyn til vernet av sine egne kilder ikke kan legge kortene på bordet.

Ikke desto mindre havnet saken i tsjekkiske medier, og derfra har den funnet veien til store tyske nyhets­organisasjoner som Bild, Die Welt og Der Spiegel.

Parallellene til Steele-dossieret som ble en av hoved­ingrediensene i anklagene mot Donald Trump om samrøre med Russland under den amerikanske president­valg­kampen i 2016, er altså helt klare.

I henhold til anklagene er Bystron blitt betalt via nyhets­nett­stedet Voice of Europe, som hittil hadde vært det eneste konkrete navnet i EUs svar på Russiagate.

Bystron avfeier selv anklagene overfor AfD, som etter et møte mandag ikke har funnet noen grunn til å fjerne ham fra partiets liste til EU-valget fordi det ikke finnes beviser.

AfD-ledelsen forlanger at den tsjekkiske tjenesten legger frem informasjonen som ligger til grunn for anklagene, noe det er usann­synlig at den gjør.

Historien kommer to måneder før EU-valget, og det er ubeleilig for AfD, som langt på vei hadde ridd av stormen som fulgte etter system­mediet Correctivs dritt­pakke om Potsdam-møtet i desember.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.