NTB

Partiene i partigruppa på ytterste høyre fløy i EU-parlamentet, Identitet og Demokrati (ID), krangler så fillene fyker seg imellom.

Striden kan ende med at partiet Alternativ for Tyskland (AfD) kastes ut av gruppa.

– Det er virkelig en begynnende nedsmelting av hele denne høyrefløyen, sier den danske professoren i statsvitenskap Marlene Wind til avisa Politiken.

Europeiske partier på ytterste høyre fløy, som AfD og Marine le Pens Nasjonal samling (RN) i Frankrike, har lenge vært på frammarsj foran EU-valget om drøyt to uker.

Men intern splid truer altså med å sprenge deres gruppe i EU-parlamentet i stykker.

Politisk håndgranat

Den politiske håndgranaten ble utløst da AfDs spisskandidat i EU-valget Maximilian Krah kom med uttalelser som er blitt oppfattet som støtte til nazistene, til en italiensk avis.

Ikke alle som bar en SS-uniform, «er automatisk en forbryter», sa Krah.

Det var det siste strået for Marine Le Pen. Den siste tiden har AfD også vært i skuddlinjen etter anklager om samarbeid med Russland og spionasje for Kina.

Både Krah og nummer to på AfDs liste til EU-valget, Petr Bystron, er begge beskyldt for å ta imot penger for å snakke pent om Russland, noe begge benekter.

Krisemøte i AfD

Wind påpeker at ID består av partier med vidt forskjellige meninger.

– Noen er svært ekstremistiske, mens andre er mindre ekstreme, og det er vanskelig for dem å finne en rød linje, sier hun.

Marine Le Pen har i økende grad beveget seg mot midten i politikken for å bli mer spiselig som Frankrikes neste president, og mandag kunngjorde hennes parti at det i neste valgperiode «ikke er aktuelt å sitte i samme gruppe som AfD».

AfD holdt onsdag et krisemøte, der Krah ble beordret til å trekke seg fra valgkampen. Han trakk seg også fra ledelsen i partiet, men fortsetter som spisskandidat.

Dermed er det store muligheter for at han blir valgt inn i EU-parlamentet.

Kan bli kastet ut

Gruppelederen for ID har nå bedt om at AfD blir kastet ut, skriver DPA.

Flere partier har stilt seg bak, deriblant Dansk Folkeparti, opplyser partiets spisskandidat Anders Vistisen til Ritzau. Ifølge DPA støtter også italienske Lega forslaget.

Hans klare forventning er at et flertall i ID torsdag tar en beslutning om å kaste AfD ut av gruppen.

Vistisen mener at AfD må ta skrittet fullt ut og skille seg av med Krah og 4-5 andre i partiets harde kjerne, om partiet skal ha noe håp om å bli værende i ID.

Krahs tilbaketrekning fra valgkampen er langt fra nok, mener Vistisen.

– Det er ikke i nærheten av å være tilstrekkelig hvis de skal ha noen sjanse til å bli værende i ID, sier han.

Kan fortsatt styrke seg

Trass i de interne konfliktene i ID tror Marlene Wind det fortsatt er mulig at høyrefløyen styrker seg i valget.

– Men en annen ting er jo om stemmene kan brukes til noe, påpeker hun.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.