FPÖ-leder Heinz-Christian Strache smiler under en pressekonferanse i Wien den 3. mars 2017. Foto: Heinz-Peter Bader / Reuters / Scanpix (utsnitt)

 

Det østerrikske Frihetspartiet (FPÖ) holdt sin 32. partikongress i Klagenfurt lørdag, hvor sittende partileder Heinz-Christian Strache ble gjenvalgt med 98,7 prosent av stemmene, skriver Kronen Zeitung.

I sin tale til forsamlingen på ca. 700 delegater kritiserte Strache regjeringens koalisjonspartnere SPÖ og ÖVP for ikke å ha gjort nok for å hanskes med migrasjonsstrømmen, ikke minst hva kriminelle og terrorister angår. De er kjemper når det gjelder kunngjøringer, men dverger når det gjelder å omsette dem i praksis, sa FPÖ-lederen.

Hvis Frihetspartiet allerede i 2013 hadde vært det største partiet, «ville vi ha blitt spart for mange av disse problemene», sa han om den siste tidens flyktningestrøm.

Et tak på 37.500 asylsøknader i året er heller ikke det som trengs, fortsatte Strache.

«Vi trenger en nullinnvandring, til og med en minusinnvandring når det dreier seg om kriminelle», sa han til jubel fra delegatene.

Strache unnlot heller ikke å nevne islam, og utenriksminister Sebastian Kurz fikk sitt pass påskrevet for å ha sagt for ikke altfor lenge siden at islam er en del av landet.

«Nei, islam er ikke en del av Østerrike», utbrøt FPÖ-lederen til stor applaus fra tilhørerne.

Det er mer enn 600.000 muslimer i landet, som har drøyt åtte millioner innbyggere. Strache lurte på om utviklingen er OK for velgerne:

«Hvor lenge vil SPÖs og ÖVPs velgere fortsatt se på at disse partiene bytter ut befolkningen?» spurte han.

I Østerrike skal det holdes parlamentsvalg senest i løpet av 2018, og FPÖ, som er det tredje største partiet, ligger naturlig nok godt an til å dra nytte av den populistiske bølgen i Vesten – særlig hvis man kan unngå interne splittelser.

Men jobben kompliseres nok en smule av at det var en regjering utgått fra de etablerte partiene som spilte en hovedrolle i å stanse migrasjonsstrømmen over Balkan-ruten.

FPÖ har uansett skyts den kan rette mot regjeringspartiene. De snakker om kvalifisering av migranter, men hva med å få østerrikere tilbake i arbeidsmarkedet? spør Strache.

 

Kronen Zeitung – Frankfurter Allgemeine

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂