Foto: Heinz-Peter Bader / Reuters / Scanpix.

Østerrikes statsminister Sebastian Kurz utelukker videre samarbeid med visestatsminister og FPÖ-leder Heinz-Christian Strache, opplyser kilder.

Det er uklart om beslutningen vil føre til at koalisjonsregjeringen som består av Kurz’ konservative parti ÖVP og Frihetspartiet (FPÖ), som ledes av Strache, bryter sammen, eller om saken fører til at Strache trekker seg som visestatsminister.

Kurz har innkalt Strache til møte klokken 11 etter at regjeringen i Wien fredag holdt krisemøte, melder Reuters.

Det skjedde etter at Der Spiegel og Süddeutsche Zeitung publiserte en video der Strache angivelig tilbyr infrastruktur-kontrakter til en kvinne som utgir seg for å være en rik mulig donor fra Russland, i bytte mot politisk støtte, ifølge DPA. Også en av Straches partifeller er på opptaket. Kvinnen utgir seg for å være niesen til en russisk oligark.

Møtet mellom Strache og kvinnen skjedde på den spanske øya Ibiza i juli 2017, tre måneder før valget i Østerrike som førte til at Straches parti kom til makten og han ble visestatsminister.

Det er uklart hvem som satte ut den angivelige fellen og hvem som laget videoopptaket fra det seks timer lange møtet, skriver Süddeutsche Zeitung.

Strache har ikke svart på Reuters’ henvendelser om å kommentere saken.

– Dette er stort. Dette må være slutten for Heinz-Christian Strache, sier den politiske analytikeren Thomas Hofer. Han legger til at det er uklart om saken vil ende med at Strache går av, eller om det er mer sannsynlig at det blir utlyst nyvalg.

(©NTB)