Østerrikes statsminister Sebastian Kurz (t.v.) og nylig avgåtte visestatsminister Heinz-Christian Strache. Lørdag kunngjorde Kurz at han vil skrive ut nyvalg etter skandalen som førte til at Strache trakk seg. Foto Leonhard Foeger /Reuters / Scanpix

Østerrikes statsminister Sebastian Kurz vil ha nyvalg etter korrupsjonsavsløringene som førte til at visestatsminister Heinz-Christian Strache gikk av.

Kurz kunngjorde lørdag kveld at han vil skrive ut nyvalg så fort som mulig.

– Nok er nok, sa Kurz med henvisning til videoklippet, som er fra før valget i 2017 og som viser Strache tilby en angivelig russisk milliardær offentlige kontrakter i bytte mot politisk støtte.

Strache trakk seg tidligere på lørdag som visestatsminister og som partileder for ytre høyre-partiet Frihetspartiet, som har sittet i koalisjonsregjering med Kurz sitt konservative parti ÖVP.

Ifølge Kurz skader Frihetspartiet hans planer for reformer i landet, og han sier også at han ikke har inntrykk av at partiet vil endre seg.

ÖVP og Frihetspartiet har hatt regjeringsmakten i Østerrike siden desember 2017.

Dato for nyvalget er ikke bestemt ennå.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂