Nytt

Happier days: Statsminister Christian Kern og visestatsminister Reinhold Mitterlehner på en pressekonferanse i Wien 7. juni i fjor. (Foto: Reuters/Heinz-Peter Bader)

Østerrike skal holde nyvalg i år, opplyser den sosialdemokratiske statsministeren Christian Kern. Trolig vil det bli avholdt til høsten.

«Das Tischtuch ist zerschnitten»; Duken er revet i stykker, sa Kern i TV-programmet Pressestunde søndag – et tysk uttrykk for en relasjon det ikke er mulig å reparere.

Kern har tidligere sagt at han gjerne leder en mindretallsregjering, men nå går det likevel mot nyvalg, ett år før valget i utgangspunktet skulle holdes.

Frihetspartiet (FPÖ) vil ha nyvalg så raskt som mulig, og anklager statsministeren for å frykte velgernes dom.

Regjeringskrisen brøt ut onsdag da Reinhold Mitterlehner kunngjorde at han både går av som leder av det konservative Folkepartiet (ÖVP) og som visestatsminister i samlingsregjeringen. Da startet spekulasjonene om at regjeringen var i ferd med å bryte sammen.

Søndag overtar etter alt å dømme den populære utenriksministeren Sebastian Kurz som leder av Folkepartiet.

– Personlig mener jeg at nyvalg vil være den riktige måten å gjøre det mulig med forandringer i Østerrike, sa han på en pressekonferanse fredag.

Kern fant grunn til å understreke at han fint kan samarbeide med Kurz i Pressestunde på ORF søndag:

– Jeg har overhodet ingen problemer med Kurz, forsikret Kern.

Kurz har flere ganger markert seg som hard i klypene når det gjelder migrasjon, noe Document har omtalt:

– Båtmigrantene bør returneres til Nord-Afrika

– Ta tilbake egne borgere eller mist utviklingshjelpen

Kern ville ikke røpe om han ønsket å fortsette med en rød-blå regjering etter valget. Derimot var han klar på at han hadde «ingen affinitet» for FPÖ. Han holdt ÖVP ansvarlig for at den røde løper nå var rullet ut for FPÖ, ifølge Die Presses referat.

Avisen siterte også Kern på at ÖVP, De Grønne og NEOS vil være de første han tar kontakt med etter valget.

Det er ennå ikke bestemt noen dato for valget.