Heinz-Christian Strache under en pressekonferanse i Wien den 18. mai 2019. Foto: Leonhard Foeger / Reuters / Scanpix.

Østerrikes visestatsminister Heinz-Christian Strache har bedt om avskjed fra regjeringen, kunngjorde han selv under en pressekonferanse lørdag. Statsminister Sebastian Kurz vil etterfølge dette ønsket, sier han.

Straches avgang skjer etter avsløringen av et hemmelig videoopptak fra 2017 der han i en privat samtale skal ha tilbudt offentlige kontrakter i bytte mot politisk støtte til en kvinne som utgav seg for å være en russisk oligark.

«Det var dumt, uansvarlig og et feilgrep», sa Strache selv om det inntrufne, skriver Die Welt.

Det skjedde under påvirkning av alkohol der han viste en macho-holdning overfor en attraktiv kvinne, og siden møttes vi aldri igjen, forteller en pinlig berørt avtroppende visestatsminister, som likevel insisterer på at han alltid har fulgt loven i sitt virke.

Et spørsmål som reises, er om Straches øyeblikkelige avgang vil redde koalisjonsregjeringen mellom Folkepartiet (ÖVP) og Frihetspartiet (FPÖ), det sistnevnte ledet av nettopp Strache, som vanskelig kan beholde dette vervet etter et slikt spektakulært fall.

Skandalen sprakk en drøy uke før EU-valget, og vil uunngåelig avføde spekulasjoner om hvorfor saken ble kjent akkurat nå.

 

Kjøp Oriana Fallacis bok her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂