BBC rapporterer fra den nederlandske valgkampen og snakker med nederlender-marokkanerne (nei, gidder’u ‘a – de må da kunne kalles for noe enklere). Geert Wilders beskylder de unge marokkanerne for å gjøre gatene utrygge, skriver BBC. Og dette til tross for at de visstnok bare utgjør 2% av befolkningen. Men så var det dette med segregering igjen da, BBC. De utgjør nok en langt høyere prosentandel i Amsterdam og andre store byer.

Frihetspartiet til Wilders faller på meningsmålingene melder BBC:

As the 15 March vote approaches, the founder of the anti-immigration Freedom Party (PVV) has faltered in the opinion polls. But Dutch Moroccans, who make up just 2% of the population, have continued to feature prominently in the election debates.

BBC intervjuer noen av marokkanerne. De snakker med Hafsa Mahraoui, som de beskriver på følgende måte:

With her trendy black trainers and matching hijab, Hafsa Mahraoui is the quintessential image of modern Muslim woman. She considers herself «a true Amsterdam girl» but has been disappointed by the tone of the campaign.

Dette er den moderne muslimske kvinnen, mener BBC. Komplett med trendy svarte joggesko og matchende hijab… 

En ekte Amsterdamjente er det vi har å gjøre med her. Det så vi jo selv med én gang! Hun er slettes ikke undertrykket, mener hun, og hun er lei av å måtte forsvare seg:

«They say Islam isn’t normal, it doesn’t belong in Dutch society, and that being hijabi means I am an oppressed person,» she says.

«It’s tiring because we are always in the spotlight and you have to defend yourself. Amsterdam is a big city, there are 180 nationalities here. They talk about a (Dutch) culture, but when I look around I don’t see it.»

«They talk about a (Dutch) culture, but when I look around I don’t see it.» Spot on Hafsa! Den nederlandske kulturen er i ferd med å bli borte. Med 180 nasjonaliteter i Amsterdam er den nok vanskelig å få øye på. Ja, du ser den ikke lenger. Det er jo nettopp dette som bekymrer nederlendere. Altså, ordentlige nederlendere og ikke «ekte Amsterdamjenter» i matchende hijab.

Hafsa grøsser av en tidligere fæl opplevelse: hun fikk hijaben revet av rett etter mordet på Theo van Gogh. Altså, hijaben ble revet av! Sannsynligvis mye verre enn drap på en nederlender – i det minste for Hafsa.

Hafsa shudders as she recounts having her headscarf ripped off just after the murder of the film-maker Theo van Gogh. He was shot dead by a Dutch-Moroccan man while cycling to work in 2004, a pivotal moment largely seen as hardening Dutch attitudes towards Islam.

Og her har vi en rapper som har bestemt seg for å radikalisere seg selv og la skjegget gro. I protest mot samfunnet blir han islamist.

Hvis disse to er representative for innvandrerungdommen i Nederland så er landet langt verre ute å kjøre enn fryktet. Også den konservative lederen for Kristendemokratene (CDA) Sybrand Buma, har forstått at dette går i feil retning. Han vil nå innføre obligatorisk synging av nasjonalsangen på skolene. Og da mener han den nederlandske nasjonalsangen.

Om ikke Wilders vinner valget, så vinner han ihvertfall debatten.

BBC  The Times

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂