Donald Trump møtte pressen og sparret med dem i fem kvarter, helt alene. Det var en enestående forestilling i mange betydninger av ordet. Mediene har aldri opplevd maken, og de klarer ikke ta inn hva de står overfor.

Journalistene har vennet seg til å kunne sitte med bukten og begge endene: De slår presidenten i ansiktet og forventer at han skal si tusen takk. Trump nekter å spille på deres premisser. Han tar igjen.

Norske journalister bruker den samme trakasserende tonen overfor FrP-ere, men de har aldri turt å ta igjen. Det eneste unntaket er Carl I. Hagen, i hans glansdager.

Trump tør, og han danser rundt med dem. Når de stiller ham et spørsmål, går han rett i strupen på journalisten: Hvor er han/hun fra? Hva slags spørsmål var dét? Hva ligger under osv. På den måten må journalistene stå til ansvar for hvem de arbeider for og forklare hva de mener.

Det sitter veldig langt inne for journalister å innrømme at de har flere agendaer. Journalister vil gjemme seg bak at de bare gjør jobben sin. Nei, sier Trump, hvis dere hadde gjort dét, ville vi ikke sittet her. Dere bruker stillingen deres til å vri og vrenge. Dere er hatefulle.

Slik har ingen president eller vestlig statsleder turt å snakke til mediene.

Trump ga dem en påminnelse: Dere anklager min administrasjon for å snakke med to tunger, for å drive dobbeltspill med russerne?! Dere unnlot å følge opp Hillarys epost-skandale, og dere har ikke omtalt at hun sørget for at Putin fikk kjøpe 20 prosent av USAs viktigste urangruve. Dere vet hva uran brukes til? spurte Trump malisiøst.

Opprinnelig var det New York Times som skrev om salget, lenge før Hillary stilte som kandidat, men avisen «glemte» selv hva de hadde skrevet.

Den servile holdningen til Obama og fortielsen av Hillarys korrupsjon står i skrikende kontrast til kampanjen mot Trump.

Hvis Trump hadde vært svak eller hatt nerver, ville han vært et begynnende vrak. Men dét er han ikke. Han ser ut til å nyte kampen. Han er en fighter.

Lørdag skal han holde et stort utendørsmøte i Florida, og han har hele tiden delegasjoner fra arbeidslivet og næringslivet i Det hvite hus. Pressen tror amerikanerne bare er opptatt av deres avsløringer, men det er de ikke. Hverdagen er viktigere.

Trump har tatt begrepet fake news og vendt det mot de etablerte mediene. Nå er det de som har problemer. You are fake news, sier Trump til Jim Acosta fra CNN. Very fake news. Acosta våger ikke å gå inn i en debatt eller ordveksling med Trump. Han tviholder på sin rolle, og bak den angriper han Trump.

For å si det med Trump: Not gonna happen!

Hans ord, og ikke minst hans stil, vil bli hans kjennetegn, vil bli berømt. Den raspende stemmen og den gjentagende måten å snakke på. Det er som replikkene til en filmskikkelse.

BBCs Jon Sopel reiste seg og begynte å stille et spørsmål. Trump avbrøt ham og spurte: Hvor er du fra? BBC. – Oh, another beauty, sa Trump. Sopel mistet tråden.

Slik BBC har mistet tråden. BBC er ikke lenger på ballen. CNN og de store amerikanske tv-selskapene mister også sin posisjon.

Som Trump sa: – Dere tror det er meg, men dette begynte lenge før jeg entret scenen.

Han har helt rett, men mediene skjønner det ennå ikke.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂