Sakset/Fra hofta

Jim Acosta forsøker å overkjøre Trump på hans egen pressekonferanse. Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Scanpix

Journalisten var agitert på pressekonferansen med Trump onsdag. Det var en blanding av opphisselse over at Republikanerne hadde vist svakhet ved å tape flertallet i Representantenes hus, samtidig som de hadde gått frem i Senatet. En dobbel følelse som gjorde at pressekonferansen holdt på å komme ut av kontroll.

Det var, igjen, CNNs Jim Acosta, som fikk det hele til å bli svært ubehagelig. Trump har gått flere runder med Acosta og kommenterer ofte spørsmålene han stiller og sier «nå er det nok» når Acosta vil fortsette. Han blir husket for å ha avbrutt Trump midt under briefingen av internasjonal presse under det første toppmøtet med Kim Yong-Un. Ingen andre gjorde det.

Onsdag var det karavanen i Mexico. Acosta stilte ikke et vanlig spørsmål, slik NRKs journalist Drabløs sa, det gjaldt ikke sannhetsgehalten i videoen som heller ikke Fox ville vise på slutten, det gjaldt om det var riktig av Trump å bruke ordet «invasjon» om karavanen. Trump svarte rolig at det var «a difference of opinion», de to er uenige. – Jeg kaller det en invasjon, sa Trump. Acosta ville gå videre og spørre om etterforskningen av Russia collusion. -That’s enough, sa Trump. Acosta tar ikke signalet. Han slutter ikke. Han begynner å rope og stiller enda flere spørsmål. Når en Hvite Hus-praktikant kommer for å ta fram ham mikrofonen ville han ikke gi den fra seg. Trump ser hva som holder på å skje: Acosta forsøker å kuppe pressekonferansen. -Sit down, sier Trump, flere ganger. Det er han som har podiet. Nå bruker han kontrollen til å  karakteriserer Acosta: Du er en skam for journalister, du skjemmer ut CNN. Du er en forferdelig person.

Da begynner andre journalister å rope bak ham.

Men det slutter ikke der. Mange av journalistene som får ordet stiller spørsmål som de vet stiller presidenten i forlegenhet. Verst er en journalist som spør om Trump er leder for en hvit nasjonalistisk bevegelse. Trump tenner. -Det er et rasistisk spørsmål. Du burde skamme deg som stiller et slikt spørsmål. Jeg elsker dette landet, jeg elsker de menneskene jeg møter. Dette er the greatest country in the world.

Journalister er uberørt av at pressekonferansen er forvandlet til et stormløp mot presidenten. Trump bruker retten til å gi lange svar for å roe ned stemningen og de som velges ut til nye spørsmål er journalister fra Libanon og Asia.

Etter pressekonferansen blir Jim Acosta fratatt sitt adgangskort til Det hvite hus.

Trump har kalt visse medier «enemies of the people», og CNN er utvilsomt blant dem.

Forhåndsbestill Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!