Bilde: Giorgio Vasari & Frederico Zuccaro, Giudizio Universale – Inferno (The Last Judgment – Hell), 16th century.
Detail of the fresco covering the interior of the dome of the Cathedral of Santa Maria del Fiore, Florence, Italy.

«Redd. Redd. Redd. Redd med all mulig grunn …»

Odd Børretzen

Avisene fylles opp med skrekk, redsel og gru

Bare denne onsdagen skriver VG på forsiden «MAKT, HAT & FRYKT». Mens Dagbladet slår til med «FRYKTER TRUMP MER ENN PUTIN». Etter Brexit og Trump har oppslagene i mainstream media om kreft, hjerteproblemer og klimakatastrofe måttet vike plassen for «høyreekstrem» skrekk. Vi har sett bilder av gråtende demonstranter og følelsesdryppende NRK-reportasjer om små, redde barn som frykter fremtiden fordi voksne mennesker rundt dem forteller dem at «nå, nå er helvete løs», og ingen aner hvor det ender. Jammen skal du skremmes. Skremmes til sosialdemokratisk lydighet. Bø!

Stanghelle er redd. Shasia Zarwar er livredd. Elever er redde. I New York gråter redde mennesker på gaten. Under innsettingen av president Trump brøt folk sammen i krampegråt. På klimatoppmøtene er det ren kappestrid om hvem som er mest redd, og BI har ansatt en klimapsykolog som anbefaler at man bare advarer 20 % i stedet for 80 – sånn at folk ikke blir FOR redde! (Wow …)

I Stortingets spørretime klikker Raja fullstendig mot Listhaug fordi han er redd noe han kaller «hverdagsrasisme». (Sånn i kontrast til den mer eksklusive søndagsrasismen, liksom …) Og SV går bananas i Stortingets spørretime fordi de er redd varslere som meg, som påpeker at muslimsk borgervern har tatt over hele bydeler i europeiske byer, og regjerer dem med selvtekt og vold – derfor bør myndighetene kanskje gjøre noe med det? Helst før det eskalerer? Kunne dét være en idé? Nei da. Vær heller redd for varsleren. Jeg har jo en ganske spiss penn.

Jeg blir nesten litt redd selv, jeg

Det er helt naturlig å bli redd. Selv er jeg redd veps, derfor fjerner jeg trusselen. Jeg er redd hester, så jeg holder meg klokelig unna. Men jeg er mest redd dumskapen som venstresiden står for. For å gjøre noe med den, skriver jeg for Document.no og er medlem av FrP. Men jeg kjenner også en viss bekymring over voksne folk som bruker lillehjernen i stedet for storehjernen. Det er som å se rådyr stå i frys foran billyktene. Alle er redde: Så redde at de starter hylekor. Så redde at studenter får «safe spaces», så de skal slippe å forholde seg til kunnskap fra virkeligheten som de ikke liker. Slik smelter flerkulturen ned i sin egen kvikkleire av lettvinte følelser,  handlingslammelse og virkelighetsflukt.

Alle som jamrer frem sin frykt og beven, ser ut til å glemme at det er noe ynkelig og infantilt over dette: Det er ikke voksne folk verdig! Barn kan være redde – voksne folk skal rydde opp. Vi skal fjerne redsel, ikke være årsaken til den. Vi skal håndtere situasjonen – ikke sutre. Hvis noe truer, skal vi ikke knistre som valper og spre frykten til hele flokken. Vi skal berolige og beskytte, og vise at vi står støtt på vakt, uansett hva som truer. Redde voksne er en fallitterklæring, uansett om trusselen er reell eller innbilt. Redde voksne er handlingslammet og uegnet til å styre noe som helst, for redsel er panikkens søskenbarn.

Løssalgsaviser har levd godt av å spre redsel

Redsel selger! I Maslows behovspyramide er trygghet vårt mest basale behov, rett over våre rent fysiologiske behov som opprettholder livet. Derfor går alle oppslag om sykdom, terror, trusler, farer, skrekk og gru rett inn i lillehjernen vår. Løssalgsaviser levde godt av dette: En feit overskrift over innbilte eller reelle farer kunne sikre dagens opplag. Media lever fortsatt på dette, men har inntatt en enda mer aktivistisk rolle: Journalister er ikke lenger nyhetsformidlere, men politiske meningsbærere som bruker frykt for å påvirke leserne i ønsket politisk retning. Og folk kjøper det.

TRUMP ER FARLIG!

Trump fremstilles som rene djevelen, så alle skal samle seg mot ham. Sant å si er denne eksentriske forretningsmannen ikke akkurat mitt førstevalg, men rent politisk er det han sier pur fornuft: «Jeg vil sette interessene til mitt eget land og egne borgere foran interessene til andre land og deres borgere». En vestlig politiker  som jobber for egne velgere, akkurat som pakistanske, kinesiske og russiske politikere har gjort hele tiden, altså? Hørt på maken?

Men media ser ikke fornuften: Å beskytte seg selv, sine borgere, sitt land og sin kultur blir fremstilt som ren ondskap man bør frykte. Å tenke sikkerhet er en trussel mot sikkerheten, ifølge Aftenposten, Dagbladet, VG, NRK og mange flere. Kan kortslutningen bli større? Ikke rart leserne rømmer i alle retninger, for ikke alle voksne er lettskremte barn, og ikke alle lar propaganda-panikk styre hva de mener. Heldigvis.

Vær litt mer skeptisk?

Det krever en voksen hjerne, samt lang øvelse i kritisk tenkning, å sile innbilte farer fra faktiske. Når politikere og pressgrupper advarer mot farer, er det all grunn til å stille seg skeptisk, nettopp fordi dette er propagandaens grunnstein: Skrem folk til lydighet! Klimakampen ville aldri blitt tatt på alvor hvis den ikke var drevet frem av dommedagsprofetier som skaper frykt for naturens totale kollaps – til tross for at COikke er forurensning, men heller den grønne gassen som alle planter lever av, og som dermed er en forutsetning for livet på jorden.

På motsatt side står anti-propagandaen rundt innvandring og islam. Folk blir naturligvis skremt når titusenvis av unge muslimske menn i beste soldatalder marsjerer på motorveien mot Europa, samtidig som kalifatet har erklært oss krig. Faren er høyst reell. Men her jobber media i motsatt retning ved stadig å hevde det ubegrunnede omkvedet «islam er fred», og at de som kommer, er velutdannede, greie folk som skal berike oss. Man demper redselen, nettopp så den ikke skal ødelegge for videre innvandring. Redsel styrer alt nå. Fornuften har tatt ferie.

Vi elsker frykt!

Det paradoksale er at selv om frykt er en ubehagelig følelse, har mennesker til alle tider omfavnet den. Spøkelseshistorier, ånder, djevler og hekser har vært populære kilder til et godt gys i årtusener. Folk betaler i dyre dommer for å skremme livskiten av seg selv i berg-og-dal-baner eller på kino. Selv var jeg livredd Gorgon Vaktmester, men klarte likevel ikke la være å se på Pompel og Pilt – til mine foreldres fortvilelse. Ekstremsportere leker med følelsen av frykt, nettopp fordi det gir en rus som de virker avhengige av.

Denne lysten til å nærme seg det farlige, kombinert med hvor effektivt det kan styre mennesket, gjør frykt til et svært potent våpen. IS kunne innta hele byer uten motstand, nettopp fordi alle fryktet dem (med god grunn). Dette er nøyaktig slik Muhammed selv erobret Mekka. Den katolske kirken har styrt folk med frykt i århundrer gjennom skremsler om helvete, men også med trusler om tortur, ildebrann og sosial utstøting. Muslimer blir kontrollert på nøyaktig samme måte, og selv om frykten er ubehagelig, omfavner menigheten de geistlige som sprer frykten, og går i moskeen helt frivillig. (Vel … sort of …) De kan ikke få nok! Det sier det meste om hvor irrasjonell og samtidig effektiv frykt er.

Er det så farlig, da?

Hadde alt vi var redde for, vært godt begrunnet, ville menneskeheten vært utryddet for lengst. Hadde normen vært at voksne mennesker gir etter for frykt, kunne ikke samfunnet fungert. Pressgrupper vil aldri legge vekk frykt som sitt viktigste våpen – og det er nettopp derfor vi er hundre prosent avhengige av voksne mennesker som tenker rasjonelt og ikke lar seg skremme, og som ikke lar seg true eller presse til å la vett og forstand vike for frykt.

Ja da: Det finnes høyst reelle farer som truer dagens vestlige verden. Men de farene er ikke fiktive trusler som CO2, Trump, Brexit, frie medier, demokratiet, ytringsfriheten, ateister (bedre kjent som islamofobe), vitenskaplige fakta eller den populistiske høyrebølgen. Den største faren er voksne folk som skrur av hodet og lar seg styre av fryktpropaganda, så de blir stående med ryggen til det som virkelig truer. Og vil du vite hva som virkelig truer, skal du ta en titt på tilstandene i Levanten, eller på monsteret som vokser frem i Tyrkia. Der har du en ekte trussel … som man heller ikke kan la seg handlingslamme av.

Ikke vær redd. Vær handlekraftig.

Linker:

nrk.no   dagbladet.no   abcnyheter.no  dagbladet.no  dagsavisen.no  nrk.no  aftenposten.no