Det er lørdag formiddag, noen få kuldegrader og gløtt av sol. En tur på skøytebanen frister både store og små. I barnevennlige omgivelser i Furnes utenfor Hamar tilbakelegges turen til skøytebanen gjennom skogen og en sykkelsti. Kort og godt traust norsk sentrumsnær landlig idyll. En foreldregruppe med ansvar for skøytebanen har fjernet det lette snødekket som falt i går. Det er godt for kropp og sjel og skli rundt på isen i lek med barna.

Det er noen år siden vi forlot Groruddalen hvor det multikulturelle miljøet blant barna var stort. Skolen i det som var vår skolekrets er i dag dominert av så godt som 100 prosent minoritetsspråklige. De siste årene i Groruddalen føltes på mange måter som å miste sitt eget land. Denne bakgrunnen gjør en svært sensibel på det multikulturelle innslaget i hverdagen.

Ved siden av skøytebanen ligger et menighetshus. Her er det ofte svært mange besøkende i helgene. Det ser ut til å være mennesker av afrikansk bakgrunn. Det parkeres biler både på parkeringsplasser og selvfølgelig i gang og sykkelveien. De er mange disse menneskene. Fremmedartet språk høres. Kleskoder som ikke glir direkte inn i et kjølig klima skiller seg ut fra de innfødtes klær. Ungene deres leker ute rundt skøytebanen. Følelsene fra Groruddalen dukker opp igjen. Det å være minoritet i eget land. På denne lille flekken utenfor Hamar er vi akkurat det nå. Hvor store er egentlig innvandrermiljøene på Hedmarken? Har man vandret gjennom Hamar sentrum på dagtid, så er en demografisk endring mer enn tydelig. Det synes svært godt at de fremmedkulturelle utgjør en folkemasse av betydning når de samles på et sted.

Hverdagsintegrering er et populært ord, og noe vi alle visstnok skal være ansvarlige for. Hva forventes? Skal vi stille opp med skøyter til utlån for å lokke folkene ut på isen når aktivitetene i menighetshuset er ferdig?

De som ønsker at Norge skal se ut som Groruddalen er godt på vei til å få ønsket oppfylt.

20170107_115904

Noen ti-talls biler fulle av afrikanere gjør inntrykk i nabolaget utenfor Hamar.