Nytt

Dagsrevyen åpnet søndag med angrepet i Jerusalem. For en gangs skyld var jødiske lidelser på topp. Gjerningsmannen ble sagt å være fra IS. Riktignok har vi «bare» (bare?) Benjamin Netanyahus ord for dette. Hamas jublet.

Red. dro kjensel på promenaden ut fra beskrivelsen, det var et fint sted å jogge en gang for mange år siden, før den første intifadaen. Mye har forandret seg.

Den sterkeste reportasjen var fra et feltlasarett utenfor Mosul, der en norsk sykepleier tjenestegjorde tett på frontlinjen. Max-Hendrik Wathne Gelink (26) jobber for en slovakisk organisasjon som tilbyr helsetjenester i krig. For betaling skulle man tro. Internasjonalt frivillig mannskap som roterer. Kristin Solberg går tett på. Viser hvordan akutthjelp fungerer i en krig. Sivile får vi se closeup, men ikke en irakisk soldat. Irakerne vil ikke slippe pressen inn på seg etter at gjenerobringen av Mosul stoppet opp.

Tapene har vært store for irakske styrker i Mosul-offensiven. De mistet nesten 2000 soldater bare i november, ifølge tall fra FN. Like etter at internasjonale medier rapporterte om tapstallene, ble de stengt ute fra Mosul. Nå blir de som regel stanset i den siste kontrollposten øst for byen.

Man skal ha gode nerver for å se krigen på så nært hold. Sivile har ingen steder å gå.

I går kom en familie på fem. En blodig barnelue ligger igjen fra en fireårig jente hvis bein nesten var blitt revet av. Storebroren på ti hadde fått en splinter gjennom nakken.

Den tredje reportasjen var fra Sidsel Wold i et Istanbul hvor det snedde. Wold møter to unge mennesker på en bedre restaurant hvor det serveres alkohol hele dagen. Jenta, som snakker flytende amerikansk, forteller at nattklubben Reina betyr noe personlig for henne: Det var her foreldrene møtte hverandre og giftet seg et år senere. Hun sier hun har lagt om vanene: Går ikke lenger hovedgater, der hvor det er mye folk. Hennes sympatiske venn bor midt i byen, han føler seg heller ikke trygg. Wold spør hvordan han ser på fremtiden, føler han seg trygg. Det kommer frem at et sted som serverer alkonol ikke er trygt av den grunn. Der må man også forvente å finne utlendinger. – Dette landet er ikke noe blivende sted, sier den unge mannen.

Tyrkisk politi meldte søndag at de hadde lyktes å identifisere massemorderen fra nattuklubben Reina nyttårsaften. Han er fra Uzbekistan og heter Abdulkadir Masharipov, Han kom til Tyrkia i 2011 og tilhører en IS-celle av uzbekere som har tilhold i Konya.

istanbul-reina-adulkadir-masharipovAnsiktet var riktig, men identiteten var feil. Politiet la kort etter massakren ut en kort video hvor gjerningsmannen ser skummelt inn i kamera. Det viste seg å være en selfie. Men først på fjerde forsøket fikk tyrkisk politi riktig navn.

 

Tre lokasjoner: Jerusalem, fronten mot IS i Irak, og Istanbul. De hadde samme tema: Krigen mellom jihad og den siviliserte verden. Men det er en krig NRK ikke vil erkjenne eller definere.

Likevel preger den sendingene og det kan ikke unngå å gjøre inntrykk på seerne. Fronten går tvers igjennom alle samfunn hvor det bor muslimer. Også Norge er en del av krigen, vi vil bare ikke innrømme det.