Sidsel Wold har i mange år benyttet anledningen til å fremme sitt hat mot Israel i beste sendetid hos NRK. Hører man, og tror man, på Sidsel Wolds reportasjer, så kan man nesten ikke ønske seg å få islamisert Norge raskt nok.

Sidsel Wolds Israel-hat kan imidlertid nesten måles mot hennes forherligelse av regimet i Iran. Ifjor hyllet Wold Irans avdøde leder Soleimani i NRKs morgensending:

Soleimani var en stor mann. Han ble myteomspunnet fordi han var så beskjeden, og han ble en helt fordi han innla seg store fortjenester for landet sitt.

Soleimani var en bøddel mot sitt eget folk, og han ble hatet av mange iranere. Men i Sidsel Wolds øyne var han en «stor og beskjeden mann».

Sidsel Wold representerer NRK og nyter derfor stor troverdighet. Da hun 8. august skrev en artikkel om hijab i Iran, fikk hun noen kommentarer på Twitter. Først den mest skremmende for oss med realitetssans, den kom fra en norsk kvinne:

Det er så interessant å lese det du skriver, også å lytte til deg når du har nyhetsbrev fra Midtøsten på radio eller podkast. Du har en så fantastisk god formidlingsevne, og det er alltid interessant å lese/lytte til hva du har å fortelle. Takk for at du opplyser meg.

Dernest kommenterte en kvinnelig persisk translatør tørt at Wold burde ta av seg hijaben og gå kledd i bluse og bukser foran iransk politi for å bli kjent med realitetene:

I have an idea. Take off your scarf, wear a blouse & trousers, then walk in front of the police in Iran and take a video for us, let us know what’s the reality in Iran. In the meantime, for your safety, you better see reports & videos about Iran, shared in Twitter of @AlinejadMasih

Kvinnenes kamp mot tvangshijab fortelles ikke av Sidsel Wold. Hun flørter i stedet med det forhatte plagget som hun omdøper til «fargerike sjal». En smilende Sidsel Wold viser «iransk vårmote» i hotellets resepsjon. I bakgrunnen henger bildet av ayatollah Khomeini. NRKs bilde har underteksten:

En kan se riktig fin ut i Den islamske republikkens kleskoder. Er du i Iran, må du følge reglene, og det er bare å gjøre det beste ut av det.

«Det beste ut av det». Det er ingen sympati for alle de iranske kvinnene som «må følge reglene». Denne type «journalistikk», som vi dessverre fôres med, bidrar til enda dummere politikere. De svenskene kvinnelige politikerne ble lange i maska på besøk i Iran da de oppdaget at feminisme var et vestlig privilegium:

Selv etter dette bildet ville ikke de naive og dumme politikerne forstå. Den svenske finansministeren Magdalena Andersson ble skarpt kritisert etter å ha sammenlignet hijab med hatter:

I et åpent brev til den svenske finansministeren skrev de modige kvinnene i #mystealthyfreedom på Facebook (et kort oversatt sammendrag): Ikke sammenlign din hatt med den tvangsbelagte hijaben. Selv barberte de av seg håret for å slippe hijab.:

 

Iranske kvinner kjemper mot den islamske undertrykkelsen. Det har de gjort siden 1979:

 Foto: Hengameh Golestan

Dagens unge kvinner i Iran har aldri opplevd frihet. Men de risikerer liv og lemmer for å slippe tvangsislamisering.

Det er disse iranske kvinnene Sidsel Wold burde filme og fortelle om. Men det passer nok dårlig med hennes mangeårige PR-kampanje for islam. Hennes artikkel for to dager siden er ren propaganda for et brutalt regime.

kajal

Prisen for å gå uten hijab i Iran er høy. Det er forbudt for kvinner over 13 år å vise håret i Iran. Straffen for å bryte hijabpåbudet er en bot og opp til to måneder i fengsel. Og så kommer naturligvis håndhevelsen av menn på gaten:

En av dem som har fått mer enn nok av Sidsel Wold, er iranske Mina Bai. I en artikkel i Nettavisen går hun til frontalagrep på Wolds leking med det blodige alvoret som hijab representerer.

Hun forsøker å alminneliggjøre og ufarliggjøre det hele. Hun nærmest leker med de siste hijab-motene.

At obligatorisk hijab innebærer tvang og kvinneundertrykkelse, fenger liksom ikke. Hvorfor heller ikke lage litt lett underholdning av temaet, og ha det litt moro i stedet? Det er mer fengende å eksperimentere med siste tvangsmote fra Teheran.

Som født og oppvokst i Teheran føler jeg at blodet koker når jeg leser det hun skriver. Jeg blir provosert fordi jeg rapporterer om Iran daglig.

Mina Bai ser tvers igjennom Sidsel Wold:

Sidsel Wolds koseprat om et slikt påtvunget plagg er rett og slett kvalmt.

Wold er imidlertid ayatollahenes favoritt blant vestlige reportere, fordi hun innimellom reklamerer for det ayatollahene selv ønsker.

Ayatollahene trenger deg – og sånne som deg, Sidsel Wold. Slike som deg, som bidrar til å renvaske og ufarliggjøre tyranniet og skape et rosa glansbilde om at alt er så moro under diktaturet. Slik at man kan lage underholdning av undertrykkelse.

Det er kvinner som Mina Bai NRK skulle ha ansatt. En som kjenner Iran og som ikke lar seg forføre av alt det «eksotiske og spennende» som Sidsel Wold. Da ville vi sluppet ukritisk vås som dette:

Jeg var i Iran for åttende gang i sommer, dette litt mystiske landet en aldri blir helt klok på, aldri helt vil forstå, men aldri får nok av. Iran har så mange lag, og jeg lærer så mye nytt hver gang jeg er her.

Lærer og lærer. Kanskje Sidsel Wold kunne flytte dit for, hm, la oss si fem år, til hun er 67 år og kan pensjoneres fra NRK.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.