Tusenvis av medlemmer av Revolusjonsgarden deltar i begravelsen til Qassem Soleimani i Teheran 6. januar. Foto: Abedin Taherkenareh/EPA/Scanpix

Sidsel Wold gikk i NRKs morgensending kl. 07.00 langt over streken for hva en journalist kan si om en person som er toppgeneral for et religiøst diktatur. Hører man på NRK, er det ikke mulig å få med seg at Iran er et diktatur.

Soleimani var en stor mann. Han ble myteomspunnet fordi han var så beskjeden, og han ble en helt fordi han innla seg store fortjenester for landet sitt. Slik presenterte Wold ham.

Wold setter helt ukritisk likhetstegn mellom regimet og nasjonen Iran. Etter mange år som Midtøsten-korrespondent er det ingen unnskyldning. Dette er ikke en feil. Det er en logisk konklusjon på NRKs og Wolds utvikling: De har gått over til den andre siden.

Det er et alvorlig advarselstegn. NRK, som elsker å fortelle om Trumps «trusler», truer det norske demokratiet ved å ta parti for et religiøst diktatur.

Vi får ikke vite at denne «helten» i virkeligheten er en bøddel både mot sitt eget folk og irakere. Regimet har nettopp slått i hjel 1500 av sine egne og såret et ukjent antall. Det samme har sikkerhetsstyrkene gjort i Irak, på Soleimanis ordre. Derfor var han forhatt. Men det får man ikke vite av norske medier.

Kollega Kristin Solberg gjengir uten å blunke at Soleimanis datter sier foreldrene til amerikanske soldater må forberede seg på å få dødsbudskap for sine barn. Iranerne skal glede seg over at «barna» blir drept. Dette er jihad-sjargong.

Det er alltid muslimene som er ofre og har rett til å hevne seg. Den retorikken Iran legger seg på, har vi hørt i vestlige rettssaler i mange år: De blir jihadister fordi Vesten har bombet kvinner og barn.

Nå er vestlige medier enige. Det går tråder fra Vietnam-protestene til i dag. Dvs. for den som ikke vil lære, f.eks. om hva som skjedde etter at amerikanerne hadde trukket seg ut. Da la hundretusener ut i skrøpelige båter for å unnslippe den røde terroren. De samme mediene som i dag bruker migrantene i Middelhavet som våpen, har ingen historisk kontekst å sette begivenhetene inn i. De er på jakt etter nye «fortellinger».

Sidsel Wold er en svermer. Hun ble skuffet over Erdogan, men er blitt fascinert av Iran.

Det er likevel et drøyt stykke derfra til å hylle Soleimani. Da er du på diktaturets side.

Militant

Det som slår en, er hvor militante mediene begynner å bli. De hjelper muslimske ledere å rykke frem sine posisjoner hvis de lider overlast i Vesten, og nå tar de åpent parti med en bøddel for et regime som har spredd krig og kaos i Midtøsten.

Det er som om virkeligheten ikke eksisterer. Assad i Syria kan takk Soleimani for at han vinner krigen. Men dét er en helt annen avdeling i hodet til norske journalister.

Når Trump hever sverdet, er det ham de mobiliserer mot.

Dette er et svært dårlig varsel for fremtiden.

Forsvar?

NRK henter inn oberstløytnant Tormod Heier til å kommentere Iran. Hvilke forutsetninger han har, er uklart, men han har de rette politiske standpunkt, solid plantet på venstresiden; Heier skriver også for Klassekampen. Heier snakker som om Irans imperialistiske mål i Midtøsten var helt legitime: å øke shiaenes dominas og skape den berømte halvmånen fra Iran til Libanon. At dette har kostet ufattelig mye blod, synes ikke å affisere oberstløytnanten.

Heier nevner to mål som Iran har: fordrive USA fra Midtøsten og utradere Israel. NRK og venstresiden deler dette målet og har gjort det lenge.

Nå kommer det frem enda en gang.

 

 

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂