Politiet i Braunschweig i den tyske delstaten Niedersachsen etterforsker et høyt antall svindelsaker som involverer asylsøkere. Det viser seg at mer enn 300 personer, i hovedsak asylsøkere fra Sudan, har lurt til seg ekstra sosialstøtte ved å operere med flere identiteter.

Den nordtyske allmennkringkasteren Norddeutscher Rundfunk (NDR), som først omtalte saken, opplyser at svindelen beløper seg til mellom tre og fem millioner euro.

Metoden svindlerne har benyttet seg av, utnyttet de administrative problemene Tyskland har hatt med den massive asyltilstrømningen de siste årene, i særdeleshet i 2015. Siden det ikke var tid til å registrere hver enkelt asylsøker ordentlig, ble det ikke tatt fingeravtrykk av hver enkelt.

fingeravtrykkmaskin

For å få midlertidig oppholdspapirer var det dermed tilstrekkelig å oppgi navn, fødselsdato og nasjonalitet. Ved å variere utseendet ved hjelp av bekledning, briller, frisyre og ansiktshår, kunne myndighetene lures til å utstede flere dokumenter til samme person.

Ekstrabladet skriver at de fleste benyttet seg av tre-fire forskjellige identiteter til å skaffe seg ekstra sosialstøtte. I ett tilfelle ble det benyttet hele tolv identiteter, hvilket gav et utbytte på 45.000 euro.

Svindelen vil sannsynligvis bli konsekvensfri for asylsøkerne:

– Når der er fundet frem til en mistænkt, så er han for længst flyttet videre. Og hvis man ikke kender den adresse eller sted, hvor vedkommende opholder sig, så er der kun muligt at finde dem via efterlysning, siger Julia Meyer fra Statsadvokaturen i Braunschweig til NDR.

Det faktum at metoden går igjen hos en bestemt etnisk gruppe, viser med all mulig tydelighet at Tyskland har tatt imot mennesker som tilhører kriminelle kulturer, hvor man ikke går av veien for å hjelpe andre medlemmer av ens egen klan til planmessig og organisert å skaffe seg lovstridige fordeler på andres bekostning.

Dette fenomenet går igjen som en rød tråd Europa rundt. Andre manifestasjoner av fenomenet i vårt eget land er den pakistanske taxi-svindelen i Oslo, eller somaliske kvinners svindel med aleneforsørgertillegg. Tilfellene som oppdages, forfølges individuelt. Men de kriminelle kulturene, som kan blomstre i parallellsamfunnene, havner aldri på noen anklagebenk.

 

Norddeutscher Rundfunk (NDR) – Ekstrabladet – Bergens Tidende