Nytt

Den tyske sikkerhetstjenesten Bundesamt für Verfassungsschutz’ (BfV) hovedkvarter i Köln. Foto: BfV.

Takket være en hemmelig operasjon som inntil nå er forblitt ukjent, har tyske sikkerhetsmyndigheter lyktes i å avverge et stort angrep som den islamske staten (IS) har forsøkt å gjennomføre i Tyskland fra 2016.

Det går frem av informasjon skaffet til veie av Süddeutsche Zeitung samt de to allmennkringkasterne Norddeutscher Rundfunk (NDR) og Westdeutscher Rundfunk (WDR).

Etter det som er kjent til nå, forutsatte planen at tre celler med potensielle attentatmenn skulle smugles til Tyskland. Som et av de mulige angrepsmålene kunne IS allerede ha sett seg ut en musikkfestival. Føderale påtalemyndigheter etterforsker de to tyske islamistene Marcia M. og Oguz G. i denne saken. Ekteparet hadde i oktober 2017 overgitt seg i det som var kalifatets hovedstad Raqqa, og har siden sittet i kurdiske fangeleirer i det nordlige Syria. Begge skal ha spilt en sentral rolle i planene.

Tysklands riksadvokat sier til de tre mediene at myndighetene tidlig ble oppmerksomme på planene. I chattemeldinger som ble sendt fra Raqqa, søkte Marcia M. på terrorstatens vegne kvinner i Nord-Tyskland som ville gifte seg med attentatmennene som skulle smugles inn.

Uten å vite det kommuniserte hun i den forbindelse med en kvinne som arbeidet for sikkerhetstjenesten Bundesamt für Verfassungsschutz.

Marcia M. og Oguz G. avventer utlevering til Tyskland.

Angrepsordren ser ut til å kunne spores tilbake til en sveitser identifisert som Thomas C., kjent under stridsnavnet Abu Mussab al-Almani, som før han skal ha blitt drept i Syria var den høyest rangerte stridende i IS fra den tyskspråklige verden.

Thomas C. sies også å ha vært involvert i avdelingen for «eksterne operasjoner», som også var ansvarlig for angrepene i Paris høsten 2015.

En fellesnevner for det gjennomførte og det avvergede angrepet er altså konserter. Islamister ser ut til å ha en forkjærlighet for å drepe folk som har det moro. Kanskje unngikk tyskerne sin egen versjon av Bataclan-massakren.

I dette tilfellet kan altså Raqqas fall kan ha vært medvirkende til at et angrep ikke ble gjennomført. Tidligere analyser har pekt på muligheten for at terrorister som rømte fra Raqqa, kunne utgjøre en større sikkerhetstrussel etterpå.

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.