Kommentar

I denne blanding av terror og førjulsstemning ber vi leserne om støtte. Document trengs mer enn noen gang. Oppgaven er delt: Å dekke det som faktisk skjer og analysere det for å frem sannheter de andre ikke vil eller orker se. Analysere og dissekere symbiosen mellom politikere, eksperter og medier som går ut på at det ikke må stilles ubehagelige spørsmål.

Løgnen blir tykkere og tykkere for hvert terrorangrep. Alle politikere sier at det ikke er noe vi kan gjøre fordi vi lever i et åpent samfunn. Det de mener er at de er fritatt for kritikk. I en hver annen sammenheng ville man krevd svar og stilt de ansvarlige til veggs. Men ikke når det gjelder terror. Vi vet hvorfor. Hvis man først begynner å nøste vil man ende opp med den politikken som de nevnte politikere har ført og fører. Det klarer de ikke forholde seg til og mediene lar dem slippe unna.

For hvert angrep spenner de buen høyere. Det kan nesten se ut som om de er villige til å ofre samfunnet for å redde sitt eget skinn.

Vi får ingen seriøs debatt om hva man kan gjøre, for de samme politikere og medier mener perverst nok at dette er noe vi må finne oss i. Jeg tror ikke et øyeblikk at det er en lære de lever etter i praksis, hvilket alle livvakter og pansrede biler forteller om.

Europa og Vesten befinner seg i en dyp krise.

Men stadig flere begynner å våkne.

Da oppstår en annen trussel: Restriksjoner på sosiale medier. Amerikanske medier har laget en stor sak av fake news og tyskerne har bestemt seg for at det skal ikke få ødelegge deres valgkamp. På nyåret vil det bli lagt frem lovforslag som vil pålegge publisister som Facebook å fjerne eller blokkere innlegg som flere har rapportert som misvisende. Døren er åpen til å få bannlyst meninger man ikke liker.

Hvis man lytter nøye til hva Obama og Merkel sier så anerkjenner de ikke gyldigheten av standpunkt som er fundamentalt annerledes enn deres egne.

Denne uenigheten gjelder ikke bare islams plass i Vesten, men også synet på Russland, på menneskerettigheter, rettsikkerhet og likestilling.

Regn med et større press i fremtiden på meninger som er kjetterske eller er i opposisjon.

Lars Hedegaard skrev i dag på document.dk om dansk pressestøtte. Det er samme historie som i Norge: Man pøser ut penger på etablerte aviser, og fjerner det lille som alternativer som Den korte Avis får.

Hvordan har vi havnet i en slik situasjon?

I den terrortid vi lenge har levd i er det viktigere enn noen gang å bevare en uavhengig mediekanal. Som dere kan se stiger produksjonen. Vi har flere hender i arbeid. De vil over tid måtte ha noe igjen.

Kanskje det er ubehagelig å måtte erkjenne at det frie ord er truet, men det er den bitre sannhet. Hvis den politiske klassen ville demokratiet vel ville de sørget for at alternative stemmer fikk en solid basis. Men det vil de ikke. De forbinder document med et dypt ubehag. Vi minner dem om noe de helst ikke vil vite noe om.

Men det er der, og det vokser.

Det sterkeste middelet man kan sette inn mot terror er ord. Den bitre sannhet tar ikke livet av oss, men det gjør løgnen.

Document har opplevd en formidabel fremgang i 2016. Vi ligger på rundt 250.000 unike lesere i måneden. Sist uke passerte vi 25.000 følgere på Facebook.

Vi leses over hele kloden. Christian Skaug skrev tidligere:

For kuroisitetens skyld: Dette er de eneste landene på planeten hvor folk ikke leser Document:

Papua Ny-Guinea, Nord-Korea, Turkmenistan, Tasjikistan, Jemen, Sør-Sudan, Tsjad, Niger, Burkina Faso, Guinea, Togo, Kongo, Ekvatorial-Guinea, Mauretania, Vest-Sahara, Guyana, Fransk Guyana og Honduras.

Over hele resten av kloden får vi besøk. Her fra 2016:

planet-document

Hva betyr dette? At nordmenn er spredt over hele kloden og at det vi gjør betyr noe.

Vi er blitt store på sosiale medier. Idag hadde vi ingen stor enkeltsak, men vi hadde allikevel flere delinger enn Aftenposten, ABC-nyheter, Bergens Tidende og Adressa.

storyboard-21-12-16

I høst er møtene blitt en fast foreteelse og folk setter pris på at det er et alternativ til de røde litteraturhusene. Vi skal ha vårt eget. På det siste møtet med Hege Storhaug og Thomas Knarvik var det en riktig god stemning.

Noen tror kanskje at med en slik suksess er det ingen fare med Documents økonomi? Men vi får også unngjelde for at det meste på nett er gratis. Det er så lett å lese, dele eller like. Men hvis vi skal vokse og holde samme nivå må flere bidra økonomisk.

Vi går inn i et meget tøft år. Mediene vil kjempe med nebb og klør mot Trump-administrasjonen. De vil forsøke å overbevise velgerne om at hans politikk er farlig. I virkeligheten er det de som er farlige.

Velgerne trenger opplysning, informasjon og analyse for å kunne være ajour.

De samme mediene som roper fake news produserer villedende storier på løpende bånd.

Hjelp oss å være en motvekt.

Gi oss gjerne et bidrag via Paypal (paypal@document.no). Eller via Vipps 13629 eller direkte til vår konto i Dnb 1503.02.49981. Hvis du legger inn emailadressen din i tekstfeltet så får vi sendt deg en takk også : )