Regjeringen la nylig frem sin strategi mot hatefulle ytringer for perioden 2016-2020. Som tiltak nummer tre i rekken går regjeringen inn for å videreføre støtten til Stopp hatprat – en organisasjon som skal «kartlegge hatprat på nett og utvikle verktøy for å bekjempe det», samt «støtte og vise solidaritet til personer som rammes av og målgrupper for hatprat». Altså et slags kombinert overvåknings- og solidaritetsorgan, skal vi tro bevegelsens egen målsetting.

En titt på Facebook-siden til Stopp hatprat etterlater imidlertid en viss tvil om bevegelsen kvalifiserer til å få et sugerør ned i felleskassen. Spørsmålet er om bevegelsen holder hva den lover. Foruten å dele en lang rekke svært negativt vinklede artikler om landets to desidert fremste hatobjekter for tiden (for de som måtte være i tvil: Sylvi Listhaug og Donald Trump), har bevegelsen også funnet det formålstjenlig å plassere den britiske, konservative avisen Daily Mail i de hatefulles rekker.

For noen dager siden skrev Stopp hatprat følgende på sin facebook-vegg som kommentar til at Daily Mail hadde stilt seg kritisk til domstolens overprøving av folkeavstemmingen om Brexit:

Go Lego! LEGO slutter markedsføre seg i den britiske avisen Daily Mail, kjent for mediedekning som fremmer hat, diskriminering og demonisering. Vi leker ikke med hatprat, men gjerne med Lego. Nå må resten følge!

Med dette nivået innabords var det kanskje ikke så rart at enkelte begynte å lure. En leser ønsket seg blant annet noen flere forsikringer før han likte og delte utspillet videre:

Dere skriver at Daily mail er «kjent for sin mediedekning som fremmer hat, diskriminering og demonisering». Jeg er ikke kjent med dette, så før jeg (og egentlig alle andre) trykker «like» på noe slikt, så burde dere komme med eksempler. Sosiale medier og internett er et mektig våpen og det er masse eksempler på hvordan folk misbrukes til ulike politiske formål uten å vite det selv. Så fint om dere klargjør.

Nå lot ikke «klargjøringen» og eksemplene vente så lenge på seg. Stopp hatprat kunne nemlig vise den usikre leser til et nettsted som til forveksling ligner Wikipedia, og med det velklingende navnet RationalWiki.

rationalwiki

Dette kunne nok vært vurdert som en uheldig glipp, hadde det bare ikke vært for at ordvalget i den anonyme, liksom-leksikalske artikkelen burde fått varsellampene til å blinke umiddelbart hos en organisasjon som har hatprat som spesiale:

The Daily Mail (aka, Hate Mail, Daily Fail, Daily Heil, Daily Moan, Crazy Mail and so on) is a reactionary, neo-fascist tabloid rag masquerading as a «traditional values,» middle-class newspaper that is, in many ways, the second-worst of the British gutter press (only Rupert Murdoch’s Sun is worse).

Om Stopp hatprat fortsatt skulle være i tvil om de har gått god for en vaskekte hat-side, kunne de ansvarlige kanskje ta en titt på hva som står skrevet der om Daily Mails tilknyttede journalister, for eksempel Melanie Phillips:

Melanie Phillips, also known as «Mad Mel,» is an ex-communist cum-right-wing battle-axe batshit insane British journalist. And that’s putting it nicely.        

Også VGs Anders Giæver kunne vært til hjelp i sakens anledning. Han var for eksempel rimelig klar i sin dom, etter å ha tatt en titt på det aktuelle nettstedet:

RationalWiki er et oppslagsverk på nettet som låner både navn og layout fra Wikipedia. Men hvor formålet er å eksponere påstått irrasjonelle retninger som kreasjonisme, klimaskepsis, folkemordfornektelse og konspirasjonsteorier.

 

Det ser riktig så tilforlatelig og seriøst ut. Men bak den tilsynelatende bekymrede akademiske fasaden, brukes «oppslagsverket» til ren sjikane og uthenging.

(…)

Dette er en rendyrket form for hatprat. En feig og ussel måte å ta sine politiske motstandere på og en form for aktivisme som er egnet til å gjøre debatten mer lukket, med flere anonyme, hatefulle stemmer.

 

Det er altså ingenting som unnskylder at en organisasjon som Stopp hatprat henviser til sider som RationalWiki for å få folk til å ta organisasjonens egne antipatier for god fisk. Så når en Høyre/Frp-regjering først har bestemt seg for å drive med selvpisking, gjennom å holde liv i alskens venstrevridde organisasjoner med gode intensjoner og fine logoer, bør en samtidig spørre seg om skattebetalerne i det minste kan forvente at de tilgodesette ikke driter ut seg selv i sine forsøk på å sverte meningsmotstandere.

Om Fremskrittspartiet skriver Rationalwiki:

Fremskrittspartiet (literally, The Progress Party) is a right-wing populist [1] political party in Norway. It is best known internationally for its association with Anders Behring Breivik, a former high-ranking leader of the party’s youth-wing.

Og mens våre venner, hatprat-etterforskerne, funderer over forbedringspotensialet, kunne man for eksempel spille Bob Dylans Talkin’ John Birch Paranoid Blues for dem:

 

Well, I fin’ly started thinkin’ straight

When I run outa things to investigate

Couldn’t imagine doin’ anything else

So now I’m sittin’ home investigatin’ myself!

Hope I don’t find out anything . . . hmm, great God!

 

 

 

 

 

https://www.regjeringen.no/contentassets/72293ca5195642249029bf6905ff08be/hatefulleytringer_web.pdfhttp://dembra.no/wp-content/uploads/2016/09/Dembrahefte_2016_1.pdf