Fidel Castro har vandret heden. Selv kommunister dør omsider, men det er noe med kommunismen som gjør at døden er vanskelig å akseptere. I den kommunistiske mytologien lever lederne evig. Lenin ble balsamert etter inspirasjon av egyptiske faraoer.

NRK balsamerer Castro. Tomm Kristiansen, Vegard Bye og Joar Hoel Larsen sminket liket så godt de kunne. De hyller husgudene i det sosialistiske pantheon: Bolivias Evo Morales, Ekvador Rafael Correa, og størst av dem alle i nyere tid, Venezuelas Hugo Chavez, som kjørte landet helt i grøfta. Det overser de glatt.

Det samme gjorde Castro. Det vokser ingenting i kommunistenes fotspor. De forbruker landenes produktivitet og kjører økonomien i senk. Underveis avleder de oppmerksomheten og retter folks raseri mot syndebukker.

Ifølge NRK var det bare mennesker med egeninteresse som var mot Castro: De rike, de med privilegier.

Hvis Cuba under Castro ikke var noe demokrati var det fordi han ikke fikk sjansen. Stikkord: Cubas historiske forutsetninger og trykket fra USA.

Ingenting om kommunismens totalitære karakter som aldri har produsert noe annet enn diktatur.

Det lover dårlig for NRK og alllmenkringkastingen. NRK er blitt en anomali, en ordning som har gått ut på dato. Kringkasteren beveger seg mer og mer motstrøms, mot divergerende oppfatninger og stemmer.

Det er ufattelig at det kan sitte tre venstreorienterte godt voksne menn i studio og mimre om Castro.

Kristiansen sa latinamerikanske ledere dro til Cuba på pilgrimstur.

Che Guevara var selvfølgelig et revolusdjonsikon.

Det ble kynisk holdt i live og gjort til brand name for 68’ere som trodde på myten.

Men de trodde også på myten selv.

For Kristiansen, Bye og Larsen er det gamle guder som dør. Men de klarer ikke ta noe oppgjør, men rir inn i solnedgangen med dem.