En Lada fra Sovjet-tiden foran en plakat med bilde av Cubas tidligere leder Fidel Castro i hovedstaden Havanna. «Sosialisme eller døden» står det på plakaten. Foto: Ramon Espinosa / AP / NTB

Cubas regjerende kommunistparti begynner fredag et møte der tidligere president Raul Castro (89) har lovet å trekke seg fra partiets mektigste posisjon.

Holder han løftet, vil nåværende president Miguel Díaz-Canel (60) få lederrollen også i partiet. Det kan gjøre det lettere å gjennomføre etterlengtede økonomiske og politiske reformer.

Raul Castro gikk av som president i 2018, men han beholdt stillingen som førstesekretær i kommunistpartiet. Førstesekretæren regnes som Cubas reelt sett mektigste person.

Før Raul var det broren Fidel Castro som styrte Cuba – og han satt ved makten i nesten et halvt århundre.

Partikongressen denne helgen kan dermed bli et siste punktum for over 60 år med Castro-dominans på Cuba.

Trump og korona
Bakteppet for den historiske partikongressen er en svært utfordrende periode for Cuba, som er rammet av økonomisk krise.

En i utgangspunktet vanskelig situasjon ble forverret da USAs tidligere president Donald Trump innførte nye sanksjoner mot Cuba. Deretter kom koronapandemien, som spente bein på landets viktige turistnæring.

Parallelt med dette har øyas kommunistiske ledere forsøkt å innføre reformer. Men de anklages for vanstyre og dårlige veivalg, og små skritt i retning markedsøkonomi har foreløpig ikke bedret folks hverdag.

– Lønnene er et problem, de er for lave. Og det er problemer med mat, køene er lange, sier 44 år gamle Sergio til nyhetsbyrået AFP.

Et større rom
I tillegg til matmangel og tomme butikkhyller er de økonomiske ulikhetene økende. I koronaåret 2020 krympet økonomien på Cuba med 11 prosent.

Et system med to parallelle valutaer ble skrotet ved årsskiftet, noe som utløste et kraftig hopp i inflasjonen.

Myndighetene har også gradvis åpnet for mer privat næringsliv. Samtidig har de åpnet et noe større rom for politisk diskusjon og uenighet.

For kritikere av myndighetene er det blitt lettere å organisere seg etter at cubanerne i 2018 fikk mobil internettilgang. De siste månedene har regjeringen for første gang noensinne hatt samtaler med aktivister som krever ytringsfrihet.

Nok et kapittel?

Allerede i 2016 lovet Raul Castro å trekke seg fra lederposisjonen i kommunistpartiet under denne helgens partikongress. Dette var samme år som Fidel Castro døde.

Hvis Miguel Díaz-Canel nå som ventet får samlet det meste av den politiske makten i sine hender, blir han den første uten militær bakgrunn med denne posisjonen på Cuba siden den kommunistiske revolusjonen på 1950-tallet.

Noen analytikere tror imidlertid at 89 år gamle Raul fortsatt vil beholde en viktig rolle i bakgrunnen i cubansk politikk.

Den tidligere cubanske diplomaten Carlos Alzugaray tror situasjonen vil minne om Kina etter at Deng Xiaoping ga fra seg makten på 1980-tallet. Han hadde fortsatt betydelig innflytelse selv om han ikke lenger offisielt hadde noe politiske verv.

 

Fakta om Castro-brødrenes styre på Cuba

* Raul Castro ble født i 1931 i den østlige provinsen Holguin som den yngste av tre brødre. Han var fem år yngre enn storebror Fidel Castro.

* De to brødrene forsøkte sammen å gjennomføre et statskupp på Cuba i 1953. De mislyktes, ble fengslet og deretter sendt i eksil i Mexico.

* I 1959 klarte brødrene i spissen for en opprørsstyrke å styrte Cubas USA-støttede diktator Fulgencio Batista. Opprørets tredje hovedperson var revolusjonslegenden Ernesto «Che» Guevara.

* Fidel Castro ble Cubas ubestridte leder og styrte landet fram til 31. juli 2006 da han trakk seg som følge av sykdom og overlot makten til sin bror Raul.

* Fidel Castro døde på Cuba 25. november 2016 i en alder av 90 år.

* I 2018 ble visepresident Miguel Díaz-Canel innsatt som ny president. Raul Castro beholdt imidlertid den mektige stillingen som førstesekretær i Cubas kommunistparti.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.