Tusenvis av demonstranter har blitt pågrepet på Cuba i løpet av tre dager med protester mot regjeringen, ifølge rapporter.

Mer enn 5.000 er anholdt av politiet, inkludert 120 aktivister og journalister, ifølge rapporter fra sivile og andre kilder satt sammen av nyhetsnettstedet 14ymedio.

Sikkerhetsstyrker har i noen tilfeller brukt brutale metoder, noe blant annet en video fra Human Rights Watch viser.

I videoen trenger sikkerhetsstyrker seg inn i en leilighet i byen Cardenas, der en kvinne med et barn roper «hvorfor gjør dere dette?» En offiser med pistol ankommer leiligheten, og senere i videoen vises blod på gulvet.

Nettsiden CiberCuba melder at kvinnens ektemann ble skutt og banket opp foran familien, før han ble fraktet bort.

Statlige medier meldte mandag at én demonstrant døde i Havanna mandag.

Den 36 år gamle og tidligere domfelte mannen skal ha forsøkt å angripe en politistasjon som en del av en «organisert gruppe av asosiale og kritiske elementer», melder statlige medier uten å gi flere opplysninger om dødsfallet.

Søndag protesterte tusenvis av cubanere mot undertrykkelse fra regjeringen og landets svært vanskelige økonomiske situasjon. Det var første gang på mange år at det ble gjennomført slike protester i det kommunistiske landet.

Cubas økonomi er rammet av kollaps i turistnæringen på grunn av koronapandemien og sanksjoner fra USA, og øystaten mangel mat og medisiner.

Mobilnettet gjenåpnet 

Cubanske myndigheter gjenopprettet tilgangen til internett onsdag etter tre dager med avbrudd i kjølvannet av de uvanlige protestene.

Tilgangen til sosiale medier som Facebook, WhatsApp og Twitter er likevel blokkert på mobilnettet 3G og 4G.

Sosiale medier er den eneste måten cubanere får tilgang til uavhengige nyheter på, mens de i hovedsak kommuniserer via ulike meldingstjenester.

Søndagens protester ble også organiserte via sosiale medier, som også er en plattform for å dele informasjon.

En person har dødd og mer enn hundre er pågrepet, inkludert uavhengige journalister og opposisjonspolitikere, siden demonstrasjonene startet.

– Sosiale medier er fullstendig aggressive, og oppfordrer til mord, lynsjing, angrep på mennesker og spesielt dem som er identifisert som revolusjonære, sa president Miguel Díaz-Canel ifølge National Television Newscast.

Gruppen NetBlocks sier regjeringen kuttet tilgangen til internett mandag gjennom det statseide teleselskapet ETECSA og den eneste mobile kommunikasjonstjenesten Cubacel. NetBlocks overvåker rettigheter og sikkerhet på internett.

Kun noen få cubanere klarte å komme seg rundt begrensningene ved å bruke VPN eller private nettverk.

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.