Frank Rossavik skriver i Aftenposten at han ikke liker tendensen til å trekke folkeavstemningens legitimitet i tvil. Allikevel er det det han gjør. Han går svært langt i å mene at valget er gjort på feil grunnlag. Det britiske folk har latt seg feilinformere ved å lese tabloide aviser. Rossavik er bekymret for Frankrike som plutselig kan få Marine Le Pen som president. Han hevder at dette vil bli et sjokk for franskmennene.

Britiske borgere ble gitt et ansvar og nok tid til å ta det. Utfallet ble som det ble. I stedet for å kreve kjapp omkamp, bør de benytte anledningen til å begynne å interessere seg for politikk og lese aviser som informerer, ikke feilinformerer.

Europeere i andre land bør begynne med det samme før de får et sjokk som Brexit. Franskmenn kan for eksempel gjerne gjøre det før Marine Le Pen plutselig er president.

Et nytt EU-valg i Storbritannia vil være bra. Det vil bli et informert valg.

Det kan hende at britene likevel ikke går ut av EU. Prosessen må uansett ta et par års tid. I mellomtiden kommer en ny regjering, trolig et nytt parlamentsvalg. Kanskje får landet mer informerte og politisk engasjerte borgere. De økonomiske konsekvensene kan komme til å fremstå klarere.

Om det deretter vokser frem et klart ønske om en ny folkeavstemning, er det ikke nødvendigvis så dumt. Da vil en omkamp være et informert valg, ikke en refleks.

Rossavik innrømmer at det er negative sider med EU, men som vi ser, så vil folk stemme for EU hvis det blir servert korrekt informasjon.

Som sagt mener jeg at borgerne har et eget ansvar, ikke bare politikerne. Men folkeavstemningen fikk sitt utfall også fordi de etablerte partiene ikke hadde gode svar på alle spørsmålene om innvandring og integrering. Utfallet har også sammenheng med økende sosiale forskjeller – et stort sjikt som føler seg forrådt av politikerne.

Moralen i Aftenpostens redaksjon ser ut til å være: Den rette tro er å være tro mot EU.

Aftenposten

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂