Historisk er tegnekunsten av godt gammelt merke, skjønt det er først de siste 150 årene at den er blitt en selvstendig, kunstnerisk uttrykksform. Før den tid ble den oppfattet som et forstadium, en slags ideutvikling til et mer komplekst og høyverdig kunstverk. Innenfor horisonten av det moderne har denne oppfatningen forduftet og tegningen utfoldet seg på egne premisser. Det sier mye om tyngden i denne faglige emansipasjonen at landets første billedkunstorganisasjon var Tegnerforbundet, opprettet i 1916.

Tegnerforbundets galleri i Oslo har da også vært på offensiven med utstillinger som viser mangfoldet og kvaliteten hos medlemmene. For kort tid siden presenterte galleriet en jubileumsutstilling, forbundet feiret sine først hundre år, med mange historiske godbiter. Selv om mønstringen viste stor tegnerisk spennvidde og motivisk oppfinnsomhet, var sjangeren lite preget av modernistiske og postmodernistiske strømninger. Tegnerne synes konsekvent å dyrke figurasjoner i en eller annen form.

Det betyr ikke at det tegneriske registeret er låst fast til virkelighetsgjengivelse, snarere tvert imot. Tegnerne fabulerer fritt i alle retninger, enten de tar sikte på avistegninger, bok- illustrasjoner eller mer selvstendig kunstneriske uttrykksformer. Billeduttrykket tenderer stadig mot det surrealistiske, men allikevel med virkeligheten som utgangspunkt for en visuell mening av høyere orden.

Jubileumsutstillingens frodige mangfold skaper et godt bakteppe for dagens tre utstillere i Galleriet. Trekløveret, som består av Fam Ekman, Siri Dokken og Kari Kanstad Johnsen, er drevne tegnere med sans for det fabulerende og visuelt fengende. Dagsavisens Siri Dokken har perfeksjonert en strek og tegnerisk stil som egner seg for rask kommunikasjon av aktuelle kommentarer og hendelser. Hennes satiriske utspill er ikke av den aggressive sorten, men brodden er allikevel potent og humoristisk så det holder Fam Ekman og Mari Kanstad Johnsen har fokus på bøker og bokillustrasjoner. Begge har bokutgivelser og illustrasjoner av egne og andres bøker på merittlisten, spesielt barnebøker. Hos begge yngler det av fantasifulle tegninger og morsomme beretninger. Selv om de fabler om dyr og merkelige hendelser, er poengene og meningsinnholdet høyst menneskelig. Både virkemidler og budskap er umiddelbart tilgjengelig, enten man er barn eller voksen.

Photo-30.05.16-15-01-23

Med tanke på det visuelt estetiske er det velgjørende å registrere at så vel avistegninger som bokillustrasjoner, kan oppnå kunstneriske kvaliteter på topp nivå. Det har nok noe med profesjonalitet å gjøre, som sitter både i hode og hender, men samtidig bedriver de en fabuleringsvirksomhet der ideene yngler og omsettes i frodige bilder. Her er ikke konseptene noe problem. De er bare et nødvendig råstoff for den visuelt begavede tegner. Det kan faktisk alle de tre begavede damene bekrefte.

Tegnerforbundet:
Siri Dokken, Fam Ekman, Mari Kanstad Johnsen
Avistegninger og Bokillustrasjoner
Varer: 26/5 – 3/7 2016

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂