Førsteamanuensis ved Høyskolen i Oslo og Akershus, Lars Gule (t.v), mener det er viktig å ta ekstreme ytringer på alvor. Foto: Thomas Knarvik 2016

 

NRKs foretrukne ekspert på alt som har med hatprat, ekstremisme og terror å gjøre har blitt utsatt for Thomas Knarviks satire. På en fotomontasje fra kunstnerens hånd sitter forskeren Lars Gule og klyper lederen for Antirasistisk senter, Rune Berglund Steen, i brystvorten. Dette er ett av bildene som har fått Gule til å se rødt. På sin egen Facebook-side tar han et oppgjør med «nazisten» Knarvik.

Knarviks fotomontasje er en pastisj over et av Fontainebleau-skolens kjente malerier fra slutten av 1500-tallet. Der er elskerinnen til Henrik IV av Frankrike, Gabrielle d’Estrées, portrettert naken i badekaret, mens hun holder en ring. Søsteren klyper henne lett i brystvorten.

Bombevesten spiller på Gules forhistorie som mislykket terrorist i DFLPs tjeneste. I Knarviks montasje er også ringen byttet ut med et kondom. Brystklypingen har vært tolket som varsel om at Gabrielle d’Estrées var gravid med kongens (uekte) barn. I originalmaleriet skimter vi i bakgrunnen en dame som syr, muligens forbereder hun barnetøy til den kommende begivenhet. Hos Knarvik finner vi i stedet bøker og en lesende mann, hvilket muligens antyder at Berglund Steen går svanger med Gules innfall – noe Berglund Steen skjønner han må beskytte seg mot om ikke hele det antirasistiske arbeidet skal risikere å ende i grøfta.

d'estrees.

Portrait présumé de Gabrielle d’Estrées et de sa soeur la duchesse de Villars, ca 1594, henger i dag i Louvre

Som originalen, både i sin samtid og i ettertiden, har også Knarviks bilde forståelig nok blitt vanskelig å fordøye. Hva gjør Gule? Jo, han blir sinna. I et Facebook-innlegg for noen dager siden, skriver han ut sin moralske forargelse i detalj:

Det finnes nok av dem – drittsekkene på Facebook. De som sprer hat og hets mot andre, rasister og halvnazister. Islamofobe og antisemitter, løgnere og moralske avstumpede. De er så hellig overbevist om at de har rett at slurv, unøyaktigheter, overdrivelser og rene løgner ikke bare får passere, men aktivt spres. Det er jo ikke så nøye, bare man kan få blåst ut hat og hetset noen.

Disse moralsk nedrige personene sprer sin hets og sitt hat mot grupper og personer. Verst er de når de får motbør. Da er de plutselig blitt ofre. Så intensiverer de sin sjikane.

En av disse sjikanørene heter Thomas Knarvik. Han er angivelig kunstner og skulle male bilder. Men han bruker tiden til å tegne infantile dotegninger og til å leke med Photoshop. Slik presenterer han løgn som kunst. Mer duger han vel heller ikke til.

Men det stopper ikke der. Gule, som selv mener det er positivt at såkalte nettroll får politibesøk på døra, sliter selv med å moderere seg. Ved veis ende, etter at de sedvanlige påstander om åndssvakhet, ondskap og dumhet er spilt ut, er det alle debatters trumfkort som hentes opp fra arsenalet – nemlig nazismen:

Når evnen til å forstå andres satiriske kommentarer er så lav som hos Knarvik og co., røpes en totalt inkonsekvent holdning som forteller om tenkeevner godt under middels.

Det er også interessant at når de sjofle får seg en metaforisk på tryne, da skriker de opp, mens de i alle andre sammenhenger er veldig opptatt av klar tale, å kalle en spade for en spade. Dumhetenes ondskap har imidlertid aldri vært i stand til å se seg i speilet og eller forstått de korrekte karakteristikkene av sin moralsk nedrighet.

Hadde ikke dette vært voksne folk, ville dette vært uttrykk for patetisk barneskolemobbing. Men dette er voksne mennesker – som bruker nazistenes mobbemetoder.

Takknemlig objekt

Thomas Knarvik lar ikke Gule få siste ord. I samme tråd viser kunstneren hvordan forskerens manglende selvinnsikt gjør satirikerens oppgave meget enkel. Gules oppførsel gir effekt til det kunstneriske uttrykket, men det forstår ikke Gule. Hadde han gjort det, hadde det ikke vært laget noe bilde av ham i utgangspunktet. I tillegg peker Knarvik på et rasjonale bak Gules opplegg, nemlig at det gir at forskerne på høyreekstremisme et levebrød. Den som først har fått en hammer, ser bare spiker. Og Gule er intet unntak:

Det du anser som mobbing fra min hånd, vil jeg gjerne snu. Jeg mener at du mobber meningsmotstandere. Den aggresjonen du møter meningsmotstandere med bidrar på ingen måte til et fruktbart klima. Men det er vel kanskje ikke det du er ute etter. Du forsker på høyreekstremisme, hva er da mer naturlig for en uredelig forsker enn å skape så mange nazister det lar seg gjøre i det offentlige ordskifte. Da får du mye å gjøre, mye å forske på, og sikkert en drøss med rapporteringer.

Skaftet på Gules hammer er statskanalen NRK. Til stadighet blir han trukket inn i deres studio og i deres reportasjer. Der lar de ham fortelle og fortelle det norske folk om alt hatet og all ekstremismen som finnes der ute, rundt ham. På en glimrende måte belyser Knarvik dobbeltheten i dette spillet som også sørger for at debatten ikke rikker seg av flekken:

Og om jeg skal bruke din egen logikk; undertrykkelse skaper behov, og du undertrykker. Ergo skaper du et behov. Du skaper noe du selv hater intenst, fordi uredeligheten i din intensjon står lite støtt mot reflekterte meningsmotstandere. Jeg er på ingen måte verken rasist, islamofob eller ”halv-nazist”. Hva nå enn det er. Jeg er imot alt som undertrykker våre demokratiske rettigheter. Og derfor er jeg naturlig nok imot Islam. Og at dette ikke skal kunne diskuteres på en fornuftig måte, uten at du skal forsure klimaet med hets og stempling for menigmanns høyst reelle bekymringer og refleksjoner. Ja, da har du ingenting i det offentlige å gjøre. Og det er pinlig at et propagandamaskineri som NRK benytter din såkalte ekspertise. For vi er i en vanskelig tid, og har rett og slett ikke tid til å bruke den på løgn og mobbing.

Kunstneren Knarvik blir stående igjen som langt mer reflektert enn forskeren Gule. Hans satirekunst «tar» politisk korrekthet på en måte de ikke klarer å beskytte seg mot, både over og under beltestedet. Ofte under. 35 % av hans kunstnerkolleger svarer at de har tilpasset seg.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.