Innenriks

I forsøket på å ta ned integreringsminister Sylvi Listhaug tyr NRK nå også til rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen (bildet). Denne gir sin støtte til forskerne som føler seg misbrukt fordi statsråden har tatt deres egne observasjoner om mindreårige enslige asylsøkere til etterretning.

ole-petter-ottersen

«Altfor mange barn tvinges på flukt av sine familier,» sier Listhaug, hvilket turde være et fullstendig ukontroversielt synspunkt, all den tid mindreårige i klansamfunn som Afghanistan ikke bestemmer noe som helst, og forskerne selv erkjenner at det er noen andre som tar beslutningen om å sende dem avgårde til en annen verdensdel.

Ordet tvang ville neppe sitte så langt inne om det var andre enn dobbelt urørlige muslimer fra den tredje verden som begikk denslags overgrep. Vegringen mot å kalle tvang for tvang er like panisk som når man snakker om tvangsekteskap – unnskyld, arrangerte ekteskap, alle er jo enige. Ottersen mente jo også at alle var enige om omstendighetene rundt hans egen prorektors avgang.

Universitetsrektoren tar nok sjansen på at hans vitenskapelige autoritet skal lage vei i vellinga idet han er på bærtur utenfor sitt nevrobiologiske fagfelt:

– Her snakker vi ikke om nyanser, men direkte misbruk av forskningsdata. Som rektor gjennom syv år har jeg fulgt veldig godt med på hvordan forskningsdata brukes, og dette er ikke vanlig, sier Ottersen.

Det var ikke akkurat verdens mest solide begrunnelse for at det representerer et misbruk å trekke helt innlysende konklusjoner av data.

Det er også noe herlig ironisk i at en medisiner anklager andre for uansvarlig bruk av data, all den tid medisinen – om enn ikke nødvendigvis Ottersens egen disiplin – er blant de absolutte verstingene når det gjelder misbruk av og inkompetent omgang med statistikk (et uvesen som har tatt flere liv, som forklart f.eks. her). Det er faktisk så ille at en tidligere mangeårig redaktør for velrenommerte British Medical Journal, Richard Smith, i sin tid uttalte at mesteparten av det som offentliggjøres i medisinske tidsskrifter enten er galt eller nonsens.

Så Ottersen kunne heller ha feid for egen dør, men hvorfor så tvil om fortreffeligheten til et system som har tjent ham så vel?

Listhaug kan trygt tenke som Churchill sa, at det er lite som er morsommere enn å bli beskutt av folk som bommer, hva enten det er biskoper, vitenskapsmenn eller andre. Det er Ottersens troverdighet som settes på spill med denne kritikken, ikke Listhaugs. Han skyter, men treffer seg selv.